Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Càritas Diocesana de Vic) El voluntariat és una de les bases i el pilar de funcionament d’una institució d’Església com Càritas. Càritas del Bisbat de Vic ha aprovat i ha començat a aplicar el seu primer Pla del Voluntariat. Aquest document de 14 pàgines detalla les característiques que ha de tenir el voluntari de Càritas, l’itinerari que ha de seguir, l’orientació i l’acolliment, el marc legal… Aquest pla del voluntariat està pensat per tots els agents que formen cada una de les Càritas (voluntaris, tècnics, junta…) i vol ser un punt de partida del treball amb les persones voluntàries. Segons dades de la Memòria de Càritas del 2015, actualment en les diferents Càritas del Bisbat de Vic hi ha uns 1014 voluntaris que gràcies al seu esforç fan possibles projectes i actuacions en àmbits com l’acolliment, el reforç escolar, inserció sociolaboral… Voluntaris que, a tall d’exemple, il·lustren aquest butlletí i que mostren el molt que un pot aportar als altres.

Aquest pa és un document de 14 pàgines que detalla les característiques que ha de tenir el voluntari de Càritas, l’itinerari que ha de seguir, l’orientació i l’acolliment, el marc legal, etc. Tal com diu el mateix document: “El Pla del voluntariat és un instrument d’orientació, suport i promoció adreçat a tots els agents de Càritas per esdevenir un punt de partida del treball amb les persones voluntàries”. El Pla parteix de la filosofia del Model d’Acció Social (MAS) de Càritas quan diu que “configura l’acollida com a eix vertebrador i a la persona com a centre de l’acció. Situar la persona al centre del ser i del fer de Càritas fa possible desenvolupar processos educatius transformadors”.

Així, la característica dels voluntaris de Càritas com una entitat entregada generosament a les persones empobrides és que es consideren “afortunats instruments de l’amor de Déu per la difusió del seu amor entre els germans”. L’itinerari del voluntari ha de ser “un camí que dinamitzi aquest amor, que no es projectin les tasques, ‘el que’, de forma independent al ‘perquè’ i al ‘per a què’ que són el centre de les nostres motivacions i la via del nostre coneixement interior”.

La persona voluntària de Càritas ha de conèixer la identitat de la institució, la missió i els valors especificats en el Pla. El document també fa referència al marc legal del voluntariat –els drets i els deures- i la importància fonamental que hi té la formació i la participació.

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.