Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) Tenir un progenitor amb malaltia mental augmenta el risc de presentar problemes socials i de conducta en la infància, i de salut mental en l'adolescència. Per tal de protegir a aquesta població de risc, així com als seus progenitors, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu (PSSJD), la Fundació Orienta i el Complex Assistencial Benito Menni, a través d'una aliança de col·laboració dins el Clúster de Salut mental de Catalunya, apliquen des de l'any 2014 un innovador programa: Kidstime Barcelona.

Kidstime Barcelona és el primer programa de prevenció primària i d'intervenció multifamiliar que es desenvolupa a nivell estatal. Al programa es treballa amb els fills i els pares de forma integrada i coherent i, també, entre els professionals de la xarxa de salut mental infantojuvenil i la d'adults. Actualment, a Espanya, el seguiment que ofereixen els serveis de salut mental a les famílies encara es fa per separat: d'una banda l'atenció dirigida als adults i, de l'altra, la focalitzada en l'àmbit infantil i juvenil. Els professionals del Parc Sanitari dels Centres de Salut Mental de Castelldefels i de Gavà realitzen aquests tallers juntament amb professionals de salut mental infantojuvenil de la Fundació Orienta, impulsors del projecte. El programa també es realitza en el municipi de Sant Boi, juntament amb professionals del Complex Assistencial Benito Menni, i en Cornellà, amb professionals del Parc Sanitari i l'Hospital Maternoinfantil.

Els primers tallers Kidstime es remunten a l'any 1999, a Anglaterra. El professional més destacat dins de l'equip anglès és Leonard Fagin, psiquiatre que ha treballat diversos anys en els tallers Kidstime al Anna Freud Centre de Londres i coautor del manual Kidstime. El manual s'ha basat en l'experiència i avaluació dels tallers a Londres durant un període de més de 12 anys.

Fomentar actituds protectores

Els fills i filles de persones amb un problema de salut mental presenten estrès associat al fet d'haver d'assumir el rol de cuidador del seu pare o mare amb malaltia mental. Habitualment, també presenten manca de confiança en si mateixos, por i confusió pel desconeixement de la malaltia mental i els seus tractaments, així com per la dificultat per comprendre el comportament dels seus progenitors. Aquesta manca sovint provoca que segueixin estils educatius inadequats, amb escàs suport i elevada crítica i coerció.

En el cas dels pares i mares, sovint se senten estigmatitzats, amb dificultats per percebre i donar una resposta adequada a les necessitats dels seus fills i filles. També són freqüents els sentiments de temor, vergonya i culpa, així com la pèrdua de confiança i competència en les funcions parentals.

Els tallers Kidstime tenen com a objectiu facilitar una resposta adequada als problemes que experimenten, tant els progenitors amb malaltia mental, com els seus fills i filles i impulsar actituds resilients (protectores), especialment en aquests últims, per prevenir possibles trastorns mentals. També es pretén fomentar la unitat familiar i establir relacions de qualitat amb un vincle positiu.

Així mateix, també es procura que en l'àmbit familiar es pugui parlar de manera oberta de la malaltia mental, acció que ajuda a que els menors discriminin les actituds i conductes del progenitor pròpies de la malaltia mental.

Estructura dels tallers

Des 2014, els tallers 'Kidstime Barcelona' es realitzen de manera mensual a diferents municipis del Baix Llobregat (Barcelona). Els locals on es realitzen les sessions, són cedits pels ajuntaments de cada població, gràcies a una col·laboració amb els serveis socials municipals.

Les sessions, de dues hores de durada, s'estructuren en tres parts. La primera és multifamiliar. A la segona es realitza, per separat, un seminari amb els pares i mares i una activitat de psicodrama amb els menors, en la qual participa una actriu que exerceix com a dinamitzadora del grup i que, normalment, s'acostuma a gravar en vídeo. A la tercera part es porta a terme un grup multifamiliar de tancament, per tal de compartir allò que s'ha treballat i es visualitza el vídeo mentre s'ofereix un berenar, que proporcionen els ajuntaments de cada població de manera desinteressada.

Alt grau de satisfacció

El Parc Sanitari, la Fundació Orienta i el Complex Assistencial Benito Menni van dur a terme una enquesta qualitativa entre els participants en els tallers del curs 2014-2015 que va obtenir uns resultats molt satisfactoris, tant en adults com en nens i nenes i adolescents.

Així, de les 173 enquestes realitzades, la satisfacció global va arribar al 97% i, gairebé un 80%, va considerar que els tallers beneficien la comunicació familiar entorn de la malaltia mental. L'activitat desenvolupada en les sessions de Kidstime que més van valorar els pares i mares va ser la millora en la gestió emocional. En relació a les reflexions dels fills i filles, allò que més van apreciar ser les activitats dramatitzades i lúdiques, seguides de les de millora en la gestió emocional.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.