Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Ramon Melgosa forma part de de l’equip de la Fundació Casa Dalmases

I es va fer la nit

“Estem en crisi” se’ns repetia una i altra vegada des dels altaveus públics mentre els diaris apareixien nodrits de notícies econòmiques negatives: ERO’s, retallades, rescats, desnonaments... Al començament tot semblava una sarampionada que calia passar amb certes precaucions i bones distraccions per deixar passar el temps. Qualsevol excusa valdria per alienar-se i relativitzar el moment. 

Després el cercle de preocupacions i pors es va anar estrenyent. Amagar-se de la deshumanització que ens amenaça era un error. Sempre ho ha estat però segurament, la sotragada col·lectiva ajudava a prendre’n consciència. Una societat en profund procés de reconversió requeria de nous paradigmes, nous plantejaments per donar resposta a les necessitats que ens envoltaven. I amb aquest desig de nova llum, cada nit sortia a mirar el cel però cap nou estel d’esperança apareixia.

Un nou temps i una terra nova

En aquest context sociopolític tant complex és on comença a prendre cos la necessitat de canviar alguna cosa. Potser calia deixar enrere una part d’un mateix, arriscar-se a emprendre una aventura cap a la intempèrie d’un terreny desconegut. Anar cap a les fronteres del teu jo és exposat i al capdavall, una intuïció trencava tots els murs racionals d’autoprotecció: en els marges és on es lliuren les batalles més urgents, i alhora, és on s’amaga l’esperança de qualsevol canvi. Cap allí és on calia adreçar el primer pas.

El començament de tot viatge sempre és estrany. S’hi dóna un aiguabarreig de sentiments. Per una banda la por al fracàs, que s’alinea amb una cert requeriment de tranquil·litat, de pau que es confon amb mandra. Per l’altra, crema amb força la guspira del protagonisme i la responsabilitat que podem exercir en la transformació cap a un millor viure.

Passar de la utopia de les idees fins a la concreció de les accions ha estat tot itinerari que anava de dins cap enfora, i on ha estat clau compartir somnis amb altres. Què podem fer? l amb la confiança del sembrador és on arrenca la idea de crear una fundació que cerqui crear ocupació per persones amb especial dificultat.

El naixement

La Fundació Casa Dalmases va néixer un fred 1 de desembre de 2012, al cor de la Segarra, fonamentada sobre tres grans pilars: impuls de la cultura, dinamització de territori i economia social, tot posant en valor la casa que dóna nom a la fundació i que està ubicada al carrer Major 87 de la ciutat de Cervera.

En la seva inauguració també es obrir la botiga de l’Espígol, en aliança amb l’Associació Alba de Tàrrega, un espai de venda estrenat en els baixos de la mateixa casa, on s’hi poden adquirir productes d’alt valor social, des dels vins i olis de la Cooperativa de l’Olivera fins a tot l’assortit de productes de la mateixa associació Alba i el Centre ocupacional de l’Espígol.

A continuació hem seguit treballant amb la idea d’iniciar un projecte d’elaboració de cervesa artesana que esperem que tingui un gran impacte social a la comarca, ja que donarà ocupació a persones amb dificultats i serà un producte propi del territori.

Tot just fa un any que caminem i seguim confiats, sumant esforços per endegar els reptes que tenim endavant. Ara, quan arriba la nit, el cansament em venç i ja no surto a mirar els estels, però just abans d’aclucar els ulls m’imagino que apareix una nova llum. L’espurna amb la que podem contribuir des de la Fundació Casa Dalmases.