Pasar al contenido principal

L’any 1868 va ser l’any del triomf de la Revolució Lliberal encapçalada pel General Prim, fill de Reus, anomenada “La Gloriosa”. Aquella nova realitat política va ser la moderna porta d’entrada pel protestantisme a l’Estat Espanyol. D’ençà, la presència institucional i el testimoni de l’Església Protestant a casa nostra ha estat una realitat ininterrompuda fins al dia d’avui.

L’Església Protestant ha sobreviscut a la foscor de la manca de llibertat religiosa de finals del segle XIX i de molt bona part del segle XX. Ha sobreviscut a una guerra civil i a una potsguerra incivil. I, finalment, està sobrevivint a una democràcia que s’ha preocupat de promoure la justícia i la igualtat per a pràcticament tots els col·lectius socials però que encara no s’ha plantejat seriosament la Normalització Religiosa.

Molt ha canviat el panorama en aquests 141 anys. Ha canviat la societat civil. Ha canviat el panorama religiós. I també ha canviat, com no podia ser d’altra manera, la mateixa Església Protestant.

Avui, amb totes les excepcions que confirmen la regla, el protestantisme es veu en diàleg amb ell mateix, amb la resta de les confessions religioses, amb la societat civil organitzada i amb les institucions democràtiques de les que ens hem dotat.

En aquest diàleg, l’Església Protestant aporta els seus valors històrics des de la fe però també aporta la seva experiència de construir Església des de la pluralitat, des de la defensa de la igualtat davant les situacions de privilegi i des de la voluntat d’aportar a la societat la democràtica manera d’entendre l’Església i la vida.

Ho fem, i ho volem continuar fent, des del respecte als altres i des d’una ètica no impositiva. L’ètica protestant està adreçada als propis i anunciada als altres per si en ella troben valors que els persuadeixin.

Per això, aquest primer article vol ser un homenatge i un agraïment a tots els germans i germanes que ens han precedit i que no han pogut veure el dia d’avui, quan un protestant es pot explicar en un mitjà com el que ens acull.

Temàtica
Tags
Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.