Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Bet Shalom, una de les quatre comunitats jueves que hi ha a Catalunya, ha celebrat per primera vegada una 'Nit de Mimona'.
 
Es tracta d'una tradició que feien els jueus sefardites que residien el Marroc, i que consistia en un àpat especial amb motiu de la fi del dejuni d'aliments 'jametz', els que porten llevat.
 
La Nit de Mimona es conemora el dia 23 del mes de Nisán, l'últim dia de Pesaj, i s'acabava la prohibició de menjar aliments que porten llevat fets per Pasqua. Per això, els membres de Bet Shalom s'han atipat sobretot de dolços.
 
Segons ha explicat a Catalunya Religió el portaveu de Bet Shalom, Jai Anguita, és la primera vegada que es fa a Catalunya una celebració d'aquest tipus, ja que fins ara era una festivitat que es feia "a l'àmbit familiar". Ara, s'extén a tota la comunitat, també coincidint amb els nous models de família i que a diferència del que passava anys anteriors, aquestes cada cop són més petites.
 
Amb aquesta nit, que enguany ha caigut el dimarts 26 d'abril, s'ha posat fi als vuit dies de Pasqua, periode en el que els jueus conmemoren el seu alliberament després de segles d'esclavatge a Egipte, comandats per Moisès, que va culminar amb un viatge de 40 anys pel desert, l'establiment de l'Aliança al Mont Sinaí, la revelació de la llei i l'arribada a la Terra Promesa.
 
Avui pràcticament no queda població d'origen jueu sefardita al Marroc, ja que la majoria d'ells van marxar, fruit de la intolerància que hi va haver contra ells després de la declaració d'Independència de l'Estat d'Israel. Així, van arribar a Israel 250.000 jueus, segons dades oficials del Ministeri Israelià d'Absorció i Inmigració. Es tracta del major nombre d'hebreus provinents d'un país de tradició musulmana.