Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals) El Fons Nacional Jueu plantarà a Israel i Tarragona dos boscos en memòria dels cinc bombers que van morir durant les tasques d'extinció de l'incendi forestal a Horta de Sant Joan (Tarragona), a l'estiu de 2009.
 
Segons ha explicat a CatalunyaReligió.cat el resposable per Espanya del Fons Nacional Jueu, Laurence Franks, aquest dijous va tenir lloc en un hotel de Barcelona un sopar de gala per iniciar la recollida de fons per tirar endavant aquesta iniciativa, on van participar-hi unes 200 persones. A més de representants de la comunitat jueva, van assistir al sopar empresaris, el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.
 
En total, el Fons Nacional Jueu plantarà 10.000 arbres per homenatjar als bombers: 5.000 a Horta de Sant Joan, en una de les zones que va resultar cremada pel foc, i altres 5.000 a la localitat israeliana de Yattir, en ple desert del Neguev.
 
El cost de les plantacions puja a 10.000 euros, que es cobriran amb donacions particulars. Les tasques d'acondicionament dels terrenys a Horta de Sant Joan ja han començat, amb col·laboració amb l'Ajuntament i la direcció del parc natural de Els Ports de Besseit, i el propòsit és començar a plantar els arbres a principis de l'any vinent, ha concretat Franks.
 
No és el primer cop que el Fons Nacional Jueu planta boscos en memòria d'un fet o un personatge lligat a l'actualitat catalana i espanyola. L'any 1987 l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va inaugurar un bosc dedicat a Catalunya enmig del desert israelià, fet que aborda la periodista Anna Figuera en el seu llibre 'Jordi Pujol i els jueus'.
 
També hi ha un altre bosc a Israel d'homenatge al ex magistrat de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, i un altre dedicat a Pilar Rahola. Al País Vasc, hi ha un altre bosc en memòria de Fernando Múgica, asassinat per ETA. Tot plegat, són iniciatives que, segons Franks, exemplifiquen l'arrelament de la comunitat jueva que viu a Catalunya amb el territori que els acull.

De fet, Franks és també el president de la comunitat jueva més antiga i nombrosa que hi ha a Catalunya, la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), fundada a principis de segle XX. En total, a Barcelona hi ha quater comunitats jueves: Jabad, la CIB, i les progressistes Atid i Bet Shalom, a més de l'antiga sinagoga del Call.
 
El Fons Nacional Jueu fou fundat l'any 1901 per part del precursor del sionisme modern, Theodor Herzl, amb l'objectiu de comprar terres en vistes a la futura constitució d'un estat per a jueus.
 

Després de la independència d'Israel el 1947, la organització es va reconvertir, i va dedicar-se a plantar arbres, i des de llavors, ja ha plantat més de 240 milions d'exemplars en gairebé un milió d'hectàrees, especialment al desert.