Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) MAGIS 2011 és una experiència per a joves de tot el món en les dates prèvies a la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ). Està organitzada per la Companyia de Jesús (Jesuïtes) a Espanya i Portugal, conjuntament amb altres congregacions religioses i grups de laics. MAGIS és una invitació a peregrinar des de la persona cap al món, tal com ho va fer Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús. Es tracta de sortir de la vida quotidiana i aprendre més sobre un mateix i el món en què vivim.

Del 8 al 14 d’agost els participants viuran les “experiències MAGIS”. A Catalunya hi haurà 17 experiències i hi participaran més de 300 joves de 23 països diferents, entre ells, Líban, Eslovàquia, Corea, Estats Units, Portugal, Illes Maurici, Colòmbia, França, Kenya, Filipines o Xile. (Podeu veure aquí la llista).

L’experiència és similar a una immersió i està basada en la idea d’Ignasi de Loiola de posar-nos en situacions diferents i poc familiars, de forma que aprenem des de la vida d’altres a mirar a Déu i a nosaltres mateixos d’una manera nova. Els joves s’involucren en tasques que provoquen la reflexió i així se’ls convida a abandonar els seus espais de comoditat i aprendre més sobre ells mateixos i el món en què viuen. 

Moltes de les experiències tindran com a activitat el voluntariat en alguna organització social. Per exemple, a Granollers es donarà suport als monitors d’un centre per a disminuïts psíquics, a la ciutat de Barcelona es col.laborarà amb l’equip d’atenció domiciliària a gent gran de Càritas, i a Girona hi haurà una experiència amb l’associació Àkan d’acollida a immigrants.

Centrades en l’espiritualitat, hi haurà experiències per a compartir uns dies de vida contemplativa amb comunitat religioses, com l’abadia benedictina de Montserrat. I al centre d’espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa es desenvoluparà una experiència a l’entorn del diàleg interreligiós. Animada pel jesuïta Xavier Melloni, expert en aquesta matèria, els joves realitzaran un recorregut a través de textos, músiques i pràctiques de diverses tradicions religioses.

MAGIS tindrà diverses experiències de peregrinatge: de Verdú a Manresa es recorreran llocs emblemàtics per a l’espiritualitat ignasiana des del poble de Verdú (Lleida), on va néixer Sant Pere Claver fins a l’abadia de Montserrat i Manresa. Altres recorreguts seguiran la ruta del císter o el romànic del Pirineu català.

El llenguatge artístic i la creativitat són l’eix centre de moltes de les experiències MAGIS. A l’Hospitalet de Llobregat un grup de joves crearà un petit espectacle de circ per explicar la vida de Sant Pere Claver. Després ho representaran a petits pobles de la província de Lleida.

MAGIS 2011

En total MAGIS aplegarà 2.500 assistents de 50 països diferents en la trobada de tres setmanes. La trobada es pot seguir a www.magis2011.org.

Els participants es reuniran primer al Santuari de Loiola, al País Basc (5-7 d’agost), on es prepararan amb activitats i tallers per viure l’experiència que comença. Hi assistirà el Superior General de la Companyia de Jesús, P. Adolfo Nicolás, que presidirà una Eucaristia. Després, del 8 al 14 d’agost es dividiran en grups de 20 a 25 persones, formats per joves de procedències diverses, per participar en les 100 experiències programades arreu Espanya, Portugal, Lourdes i Asilah (Marroc). En un tercer moment, els joves es retrobaran a Madrid i s’incorporaran a la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut (15-21 d’agost).

La internacionalitat és una de les característiques principals de MAGIS, ja que la converteix en una experiència de convivència amb persones que comparteixen una mateixa espiritualitat des de diferents tradicions culturals i lingüístiques. MAGIS va néixer com a iniciativa de la Companyia de Jesús per oferir als seus joves la possibilitat de preparar i aprofitar millor l’ocasió que representa la JMJ. Va ser amb motiu de la JMJ de París, el 1997, que es van començar a iniciar algunes activitats, però no és fins l’any 2005 a Colònia, que MAGIS neix amb el format i nom actual.

L’organització de MAGIS compta amb un gran nombre de voluntaris que el fan possible. Cada jove assumeix part del cost de la seva participació amb una inscripció que va dels 175 al 375 euros, en funció del país d’origen. La resta del finançament prové de l’esforç realitzat per la Companyia de Jesús, aportacions d’empreses i particulars, així com l’organització de concerts i actes per recaptar fons. S’ha prioritzat la possibilitat de becar als joves de països amb més dificultats econòmiques, per permetre la seva participació.