Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) 'Shana Tova'. O dit en català, feliç any nou. Aquest dimecres al vespre, quan s'ha post el sol, les quatre comunitats jueves que hi ha a Catalunya celebren l'inici d'any nou segons el calendari jueu.

La celebració comença amb una 'tefilà' (oració) comunitària, i després, és el torn d'un sopar molt especial, com explica a CatalunyaReligió.cat Jai Anguita, de la comunitat jueva progressista Bet Shalom.

En el dia de Roix ha-Xanà -any nou en hebreu- es conmemora l'aniversari de la creació del món, quelcom que segons la tradició jueva va passar fa 5.772 anys.

Entre les diferents corrents del judaisme i també entre asquenasites i sefardites, "no hi ha diferències teològiques" com passa en el cristianisme entre catòlics i protestants, explica Anguita, però sí alhora d'entendre la tradició. Les comunitats jueves que secunden la Reforma fan durar la festivitat un dia, i les ortodoxes, dos.

De les quatre comunitats jueves catalanes, la ultraortodoxa Jabad i la progressista Bet Shalom celebraran aquest dimecres un àpat comunitari desrpés de la 'Tefilà'. En canvi, la també progressista Atid i l'ortodoxa Comunitat Israelita de Barcelona (la més nombrosa, situada al carrer Avenir de Barcelona) faran un àpat aquest dijous, i reserven la nit del dimecres 27 de setembre per fer un àpat familiar.

Anguita indica que la tradició de fer sopars comunitaris és molt nova: "Fa 30 i 40 anys que es fa a la resta del món, i fa uns deu anys a Catalunya". La consolidació d'aquest àpat és un reflex de com ha evolucionat la societat: abans es feia un sopar familiar, i ara amb l'eclosió de llars monoparentals i altres canvis socials, cobra més sentit la celebració d'un sopar comunitari.

“Dies terribles”

'Roix ha-Xanà' dóna inici a uns dies carregats de festivitats pel judaisme. Entre any nou i 'Yom Kippur' (Dia del Perdó) hi ha un periode de deu dies anomenat 'Yamim noraïm', unes dates on és recomanable fer 'Teixuvà', o sigui, reflexionar sobre els actes propis i arrepentir-se dels errors comesos.

'Yamim noraïm' són els 'dies terribles', i es diuen així ja que segons la tradició, són les jornades en les que Déu jutja al món i decreta el que succeirà en el transcurs del nou any. Finalment, se celebrarà 'Yom Kippur' (Dia del perdó), el dia més sagrat i solemne de l'any, dedicat a l'expiació i la reconciliació.