Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals Vila/CR) Líders religiosos i cívics de Nova York i Glasgow visiten aquests dies Barcelona per tal d'intercanviar experiències amb homòlegs catalans. La visita s'enmarca en un programa d'intercanvi que manté el Centre Unesco de Catalunya amb el Centre Interreligiós de Nova York i el Consell Interreligiós d'Escòcia. 

Fa un any, un grup de catalans va visitar Nova York, amb l'objectiu de conèixer com les comunitats religioses interactuen i participen en activitats interreligioses, i com col·laboren entre elles i amb els poders públics en desafiaments com la inmigració, el combat de la violència i les desigualtats.
 
Entre els catalans que van estar a Nova York, destaquen el director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, Jaume Aymar; la pastora protestant Nathalie Reverdin; el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul i el regidor de Ciutadania i Convivència de Barcelona, Josep Pera.
 
Aquests dies, és el torn que els novaiorquesos i els escocesos coneguin Barcelona, i d'aquí un any els barcelonins i els nord-americans vivistaran Glasgow. La visita té lloc entre el 20 i el 26 d'octubre. Durant tots aquests dies, els líders religiosos i civils visitaran administracions públiques i també participaran en actes religiosos de comunitats locals baha'í, budista, catòlica, jueva, musulmana, protestan i sikh.
 
També visitaran barris de Barcelona i Badalona on conviuen tradicions diverses, la Sagrada Família i es reuniran amb representants dels Mossos d'Esquadra, per saber com des de la policia autonòmica s'atén la diversitat religiosa.
 
Els participants
 
El Centre Interreligiós de Nova York (ICNY) es va constituir el 1997 amb l'objectiu de promoure el diàleg entre religions i evitar conflicte entre les diferents tradicions. Darrerament, està col·laborant com a mediadora per fer possible el projecte de construir un oratori islàmic a la 'Zona Zero' de Nova York, un equipament que ha anat acompanyat de la polèmica, després que el pastor d'una petita comunitat evangèlica de Florida instés a cremar exemplars de l'Alcorà.
 
Precisament, la creixent islamofòbia a Estats Units fou un dels punts que ha posat a sobre de la taula un dels delegats que assisteix a aquesta trobada, el reverend de Nova York Ted Pardoe, que també va destacar la sorpresa que va causar a una delegació catalana que es construís un temple sikh just davant d'una sinagoga al districte de Queens.
 
"'Els veïns no protesten?', ens preguntaven reiteradament. 'No, perquè és molt fàcil construir un lloc de culte a Nova York', els asseguravem aleshores", ha dit Pardoe, indicant que precisament, ara això ja no és tan fàcil, com prova la polèmica sorgida per la mesquita de la 'Zona Zero'.
 
Entre els delegats, destaca la presència de Robina Díaz, "heroïna" segons la cadena de televisió CNN i una de les 500 personalitats musulmanes més influents del món segons la Universitat de Gorgetown, i que dirigeix una entitat dedicada al treball amb dones.
 
D'altra banda, Escòcia s'ha dotat d'un Consell Interconfessional on tenen representació gairebé totes les tradicions religioses que conviuen al país: baha'is, brahma kumaris, budistes, catòlics, presbiterians (Església d'Escòcia), hindús, jueus, musulmans, pagans, quàquers (Societat d'Amics), sikhs, unitaris i episcopals (anglicans). El consell escocès es fa fundar l'any 1999, coincidint amb la 'Devolution' (la recuperació de l'autogovern escocès) i pretén ser el vehicle de comunicació entre el govern escocès i les institucions religioses escoceses.
 
Prova de la convivència que hi ha entre religions a Escòcia és que en les dependències de la catedral anglicana de Glasgow acullen un museu dedicat al fet religiós, on s'aborden diferents tradicions religioses en pla d'igualtat, el St. Mungo's Museum.