Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Dolors Juliol/El Senyal) De tots és sabut que la crisi econòmica en la qual estem immersos està afectant severament un nombre molt important de famílies que es troben amb veritables dificultats per poder afrontar les despeses més bàsiques d’alimentació i higiene, roba, habitatge... Per tal de poder ampliar el nivell de cobertura de les necessitats bàsiques primàries i reforçar la dimensió promocional i educativa amb les famílies i el treball en xarxa, ha nascut el projecte dels Centres de Distribució d’Aliments (CDA), que actualitzen i milloren l’actual sistema de d’entrega d’aliments.

Per desenvolupar el projecte, s’ha formalitzat un conveni entre Càritas Diocesana de Girona, Fundació del Banc dels Aliments de Girona, Obra Social de la Caixa de Girona, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya (Departament d’Acció Social i Ciutadania), que es concreta en convenis locals amb els Ajuntaments de cada un dels municipis on s’està treballant per la implantació dels centres.

El projecte ja està en marxa, des del mes de novembre passat a la ciutat de Girona i més recentment a Palamós. Properament s’obriran nous centres a Figueres, Salt, Lloret i Olot. Per poder accedir als CDA, cal una valoració prèvia dels serveis socials o Càritas i, en cas que la situació econòmica de la família estigui dins els barems econòmics fixats en el projecte, es dóna cita per anar a buscar la “cistella bàsica” cada quinze dies i durant un període de tres mesos.

Un dels aspectes a destacar del projecte és la corresponsabilitat de les famílies beneficiàries. Així doncs, el barem econòmic serveix també per fixar la quota econòmica de contribució al servei. Aquesta quota té un caràcter simbòlic i va des de la gratuïtat pels qui tenen menys ingressos econòmics fins a una aportació de 9€ per aquelles famílies que, malgrat tenir dificultats econòmiques, compten amb ingressos. D’aquesta manera, atès que la quota reverteix a poder ajudar més famílies, les persones que assisteixen al CDA, a banda de poder cobrir millor la seva alimentació, són solidàries amb altres.

Un altre aspecte que reforça el caire promocional del projecte és que s’impartiran tallers d’economia domèstica i organització de la llar, per tal de fomentar l’adquisició d’hàbits de consum responsables dels participants i optimitzar els recursos econòmics disponibles per a despeses bàsiques. Addicionalment, es creen llocs de treball per a persones aturades en risc o situació d’exclusió.

Dolors Juliol. Àrea Acollida i Assistència Càritas Diocesana de Girona.

Text publicat a la revista El Senyal.