Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Salvador Pié) -Amb motiu de que el 25 de gener, festa de la conversió de sant Pau, de l'any 1959, Joan XXIII va anunciar la celebració del concili Vaticà II, ara fa 51 anys, neix a Itàlia el www.vivailconcilio.it. S’autodefineix així: "com un servei que s’uneix a un esforç encara viu en la nostra Església de seguir les petjades conciliars". Es tracta d'un espai amb notícies, “perles” conciliars, textos, comentaris... que es publicarà el 25 de cada mes. Aquest dilluns s’ha fixat com a dia d’inici d’aquest projecte.

Veient la llista i coneixent des de fa temps els seus promotors, penso que Viva il Concilio es vol situar plenament en la línia proposada pels papes del Concili, Joan XXIII i Pau VI. És el que el papa actual, Benet XVI, ha formulat amb gran finor afirmant que el Vaticà II és un concili de reforma -i no de ruptura- i que per això recorda que cal una correcta "hermenèutica de la reforma". Ho deia l’any 2005 així “si llegim el Concili i el rebem guiats per una justa hermenèutica, pot ésser i convertir-se més encara en una gran força per a la necessària renovació de l’Església"(Discurs a la Cúria Romana, 22.XII.2005: Documents d’Església 41 (2006) 105-112). 

Estic convençut que aquest Viva il Concilio pot ser una eina àgil de comunicació i informació actualitzada per a continuar i potenciar aquesta línia d’hermenèutica de la reforma en la nostra Església avui. És esperançador veure que ho recolzen oficialment el cardenal Carlo M. Martini, arquebisbe emèrit de Milà, antic rector del Bíblic i la Gregoriana; el cardenal Roberto Tucci, també jesuïta i antic membre de La Civiltà Cattolica i coordinador dels viatjes papals de Joan-Pau II; i el qui fou bisbe d’Ivrea (Itàlia), monsenyor Luigi Betazzi, actiu al Vaticà II i, entre altres coses, promotor de Pax Christi.

La significació teològica i eclesial d’aquesta proposta també es manifesta en els noms dels seus promotors. Val la pena repassar-los un a un per mostra la dimensió del projecte.

Hi ha els tres darrers presidents de la dinàmica, Associació Teològica Italiana (ATI), reconeguda oficialment pels bisbes italians: Giacomo Canobbio de Brescia, professor de teologia sistemàtica de Milà, conegut pel seu utílíssim, Pequeño Diccionario de Teología (Sígueme, Salamanca 1992; Piero Coda, teòleg estrella de la Universitat Lateranense, actualment rector de la nova Universitat Sofia dels ‘focolaris’ i president de la Associació Teològica Italiana; Severino Dianich de Pisa, professor i mestre d’eclesiologia a Firenze amb diversos llibres traduïts, com el clàssic, Teología del ministerio ordenado (Paulinas, Madrid 1988).

I, s’uneixen a aquests tres el teòleg de Modena, Massimo Nardello; el molt prestigiós teòleg del Quèbec, Gilles Routhier, reconegut pels seus dos darrers llibres: Vatican II. Herméneutique et réception (Fides, Québec 2006) i 40 ans après Vatican II. Espérer, (Novalis, Otawa, 2007), i el respectat teòleg laic de Milà, Marco Vergottini, professor de Teologia i coordinador del projecte. Resumint, un grup molt reconegut i prestigiós grup per Viva il Concilio.

 
 
 
Salvador Pié-Ninot és catedràtic de la Facultat de Teologia de Catalunya i de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Expert del Sínode sobre la Paraula de Déu (2008).