Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Carla Herrero Nebot/ CR) "Aquí hi ha crisi i hi ha gent que ho està passant molt malament, però al tercer món directament moren de gana. No ens podem oblidar d'ells perquè d'aquesta crisi en som responsables". Així de directe es mostra Daniel Ortiz, responsable de la campanya de Mans Unides, quan parla sobre la problemàtica que viuen els països pobres.
 
Com cada segon diumenge de febrer, aquest cap de setmana es fa la col·lecta de l’ONG Mans Unides. Ja és habitual en aquest cap de setmana que totes les parròquies de Catalunya recullin diners destinats als projectes socials d’aquesta ONG.
“Els cristians han de tenir la consciència de l’amor als altres. Esperem que en tinguin malgrat les dificultats que comporta la crisi, perquè no es pot oblidar aquells que estan patint més”, explica Daniel Ortiz.
 
Mans Unides té actualment uns 700 projectes repartits en 60 països arreu del món. Projectes de caire educatiu, sanitari i de recolzament a la dona. La major part dels seus projectes estan a l’Àfrica.
 
Sota el lema “El seu demà és avui”, la campanya de Mans Unides pretén per un costat sensibilitzar la societat en la lluita contra la mortalitat infantil i per l’altre, captar fons per tots els projectes que desenvolupen.
 
“Tot i que la xifra és força estable, els últims anys en la col·lecta de les parròquies hem recaptat menys diners, potser és a causa de la crisi”, explica Ortiz. De totes maneres, però, el responsable de la campanya creu que s’ha de fer un esforç perquè el nivell de crisi d’aquí és molt relatiu si el comparem amb el tercer món. “Allà s’està vivint una crisi alimentària molt violenta, sobretot per l’especulació en els mercats de matèries primeres. Quan va explotar la crisi financera occident va començar a especular en les matèries primes”.
 
Segons estadístiques de la FAO, l’any 2008 -i només en uns mesos- les persones que s’estaven a punt de morir com a conseqüència de la fam van augmentar en 150 milions i amb aquesta xifra ja sumaven 1000 milions de persones. Actualment hi ha uns 900 milions de persones que estan a punt de morir per falta de menjar.
“El fet que el govern disminueixi la partida pressupostària destinada a la cooperació s’entén fins a un punt, però en realitat no s’és conscient que molta gent mor cada dia al món per falta de recursos".

La primera causa de mortalitat infantil és la desnutrició. Cada dia al món moren 30.000 nens de menys de 5 anys. “Hauríem d’estar avergonyits! Que passi això és evitable!”