Pasar al contenido principal

El passat dia 16 de febrer es va presentar el Grup de Pensament Social Cristià (GRUPESC), amb un acte públic del qual se’n va fer ressò aquest portal i en el que vaig tenir la sort de participar.

El pasado día 16 de febrero se ha presentado el Grup de Pensament Social Cristià ( Grupo de Pensamiento Social Cristiano o GRUPESC)con un acto público del que se hizo eco este portal y en el que he tenido la suerte de participar.

El acto, que contó con las brillantes intervenciones de los economistas Joaquim Muns y Anton Gasol, fue una buena ocasión para abrir un debate sobre la crisis económica y financera actual y, en particular, sobre lel importante documento divulgado el pasado mes de octubre por el Consejo Pontificio de Justicia y Paz sobre este tema. (He ofrecido aquí un breve comentario del documento).

El GRUPESC, promovido por Ignasi Farreres, economista i ex consejo de trabajo de la Generalitat, y presidido colectivamente por Josep Maria Cullell, Josep Maria Carbonell y Francesc Torralba, es un grupo informal que pretende reflexionar, profundizar y divulgar el pensamiento social cristiano en sentido amplio, tanto católico como evangélico.

A mi parecer, y así lo dije en el acto público, nos encontramos ante una muy buena notícia, una iniciativa a la que queremos contribuir desde Justicia y Paz en la medida de nuestras posibilidades.

Y es que estoy convencido de la gran urgencia de dar a conocer un patrimonio tan extraordinario como es el pensamiento social cristiano y, más en concreto, la doctrina social de la Iglesia, una aportación cultural de primera clase en los momentos actuales de crisis económica, en los que reaparecen los grandes interrogantes sobre cuáles son los principios que deberían regir el orden social y económico, a lo que se ofrecen respuestas muy contradictorias.

La doctrina social de la Iglesia, a pesar de su profunda influencia cultural y política, especialmente en Europa, es tremendamente desconocida por los propios cristianos. Una gran parte de los creyentes observan a menudo desorientados o confusos los debates sociales y políticos contemporáneos, sin saber que la Iglesia ofrece importantes reflexiones que clarifican estos debates y que dan unas respuestas consistentes, que disuadirían a muchos de apuntarse a causas o corrientes ideológicas poco fundamentadas o no siempre compatibles con la ética y la fe cristiana, y les ofrecería una orientación clara para la accion a favor del bien común.

I esto es paradójico, porque la doctrina social de la Iglesia no es una teoria particular suya sobre una determinada temática, sino toda una visión global de la dimensión política, social y económica de las relaciones humanas desde la perspectiva del Evangelio. De tal manera que su difusión no es una actividad complementaria para la Iglesia, sino que forma parte integrante de su misma misión esencial de Evangelización. Es decir: el esfuerzo de contribuir, con el anuncio, la denuncia y la propuesta, a hacer posible que la realidad social se vaya configurando de una forma coherente con la inviolable dignidad de la persona y sus derechos fundamentales, como ser creado por Dios a su imagen y semejanza, y hacer que las relaciones humanas se establezcan sobre la base de la justicia, el amor y la paz.

Justamente esta vinculación con la misión de la Iglesia debería llevar a todas las comunidades e instituciones cristianas, desde las parroquias hasta los obispados, congregaciones, monasterios, centros culturales y de ocio, asociaciones, fundaciones, escuelas y universidades, entidades y movimientos católicos en general, a proponerse el objetivo de integrar plenamente en su tarea habitual el estudio, la reflexión y la divulgación de la doctrina social de la Iglesia.

Por todos estos motivos, pienso que estamos de enohorabuena con esta iniciativa del GRUPESC y que hemos de manifestar nuestro agradecimiento especialmente a las persones que la han promovido y la lideran, la mayoría siendo personas con una larga trayectoria vital de servicio público, que muestran así su generosidad para ofrecer su tiempo en favor de una sociedad más justa.

El GRUPESC, promogut per Ignasi Farreres, economista i ex conseller de treball de la Generalitat, i presidit col·lectivament per Josep Maria Cullell, Josep Maria Carbonell i Francesc Torralba, és un grup informal que pretén reflexionar, aprofundir i divulgar el pensament social cristià en sentit ampli, tant catòlic com evangèlic.

Al meu parer i, així ho vaig dir en l’acte públic, aquesta és una molt bona notícia, una iniciativa a la qual volem contribuir des de Justícia i Pau en la mesura de les nostres possibilitats.

I és que estic convençut de la gran urgència de donar a conèixer un patrimoni tan extraordinari com és el pensament social cristià i, més en concret, la doctrina social l’Església, una aportació cultural de primer ordre en els actuals moments de crisi econòmica, on semblen reaparèixer grans interrogants sobre quines són els principis que haurien regir l’ordre social i econòmic, als quals s’ofereixen respostes ben contradictòries.

La doctrina social de l’Església, malgrat la seva profunda influència cultural i política, especialment a Europa, és tremendament desconeguda pels propis cristians. Una gran part dels creients observen sovint desorientats o confusos els debats socials i polítics contemporanis, sense saber que l’Església ofereix importants reflexions que il·luminen aquests debats i que donen respostes consistents, que dissuadirien a molts de sumar-se a causes o corrents ideològics poc fonamentats o no sempre compatibles amb l’ètica i la fe cristiana i els oferirien una clara orientació per a l’acció en favor del bé comú.

I això és paradoxal, perquè la doctrina social de l’Església no és una teoria particular seva sobre una determinada temàtica, sinó tota una visió global de la dimensió política, social i econòmica de les relacions humanes des de la perspectiva de l’Evangeli. De tal manera que la seva difusió no és una activitat complementària per l’Església, sinó que forma part integrant de la seva mateixa missió essencial d’Evangelització. És a dir, l’esforç de contribuir, amb l’anunci, la denúncia i la proposta, a fer possible que la realitat social es vagi conformant de manera coherent a la inviolable dignitat de la persona i els seus drets fonamentals, com a ésser creat per Déu a la seva imatge i semblança, i fer que les relacions humanes s’estableixin sobre la base de la justícia, l’amor i la pau.

Justament aquesta vinculació amb la missió de l’Església hauria de portar a totes les comunitats i institucions cristianes, des de les parròquies fins als bisbats, congregacions, monestirs, centres culturals, esplais, associacions, fundacions, escoles i universitats, entitats i moviments catòlics en general, a proposar-se l’objectiu d’integrar plenament en la seva tasca habitual l’estudi, la reflexió i la divulgació de la doctrina social de l’Església.

Per tot això penso que cal felicitar-se per aquesta iniciativa del GRUPESC i agrair-ho especialment a les persones que l’han promogut i la lideren, la majoria d’elles amb una llarga trajectòria vital de servei públic, i que mostren així la seva generositat per oferir el seu temps en favor d’una societat més justa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.