Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Els salesians de Catalunya han posat en marxa un dispositiu urgent de captació de recursos per ajudar els damnificats pel terratrèmol, entre els quals es troba la família salesiana. De moment es confirma la mort de tres salesians i es calcula que hi ha uns 500 infants i joves sota les runes amb alguns dels educadors. L’ONG salesiana VOLS ha obert un compte corrent en resposta a la crisi: 2100 1005 01 0200149103.
 
¿Quina feina desenvolupen els salesians a Haití?
Els salesians duen a terme a Haití diferents projectes en l’àmbit educatiu, adreçats bàsicament als infants i joves més vulnerables. En aquest sentit, gestionen escoles de Primària i Secundària, centres de formació professional, moviments juvenils d’àmbit parroquial, organitzen cursos d’alfabetització, posen en marxa cases d’acollida per a infants del carrer, etc.
 
¿Com s’ha vist afectada aquesta tasca?
La catàstrofe que ha colpejat Haití és d’unes dimensions esfereïdores. La majoria de les obres salesianes de Port-au-Prince han quedat destruïdes i han causat la mort de centenars de persones. Dos dies després del fort sisme vam poder desplaçar-nos des de Santo Domingo, a la República Dominicana, a Port-au-Prince per tal d’avaluarne les conseqüències. Va ser molt colpidor veure com tan bon punt vam arribar a una de les nos-tres escoles a la capital, l’ENAM, s’havia literalment esfondrat amb centenars d’alumnes a dins. Aquesta és l’escola més afectada pel terratrèmol i ara hi regna el silenci, el dolor i la tristesa. En el moment de l’esfondrament els estudiants d’educació primària i els professors es trobaven en un primer nivell d’un edifici de tres plantes. La situació de caos ha propiciat diverses accions de pillatge i ens ha desaparegut mobiliari ordinadors, taules, etc. Les altres obres salesianes de Port-au-Prince es troben en la mateixa situació, i els pares salesians dormen als automòbils o al ras.
 
¿Es podia haver previst aquesta tragèdia?
No sóc un científic en la matèria, però els experts diuen que és pràcticament impossible preveure quan es pot produir un moviment sísmic. Així doncs, la naturalesa té aquestes coses... De totes maneres, la pobresa d’un país com Haití, amb unes construccions molt febles com a conseqüència de la manca de recursos, ha estat un dels detonants de la magnitud d’aquest terratrèmol. D’altra banda, Haití és un estat molt inestable que no té la capacitat operativa necessària per reaccionar davant d’una catàstrofe d’aquesta magnitud.
 
¿Quina és la principal preocupació en aquests moments?
Ara mateix treballem per tal de crear les condicions necessàries i atendre el màxim nombre de persones damnificades. És molt important en aquests moments establir un lloc segur on descansar, disposar de tendes de campanya, d’aliments precuinats i enllaunats, d’aigua potable, sacs de dormir, medicaments per contrarestar les epidèmies. I demanem a tothom que pugui que col·labori a través de donacions perquè la seva ajuda es fonamental per al poble Haitià.
 
¿Com assumirà la població aquesta tragèdia?
Encara és molt prematur avaluar les seqüeles psicològiques tot i que de ben segur que es necessitarà molt suport psicològic per tirar endavant. Estem parlant de famílies completament partides, fills que han quedat orfes, pares que han perdut els seus fills, etc. Ha estat un cop molt dur i la unió del poble d’Haití serà imprescindible per poder mirar endavant amb optimisme.
 
¿Com serà la reconstrucció?
Encara estem en una primera fase d’avaluació de danys. Per a la reconstrucció serà imprescindible l’ajut de la comunitat internacional. De moment ha posat tots els esforços en aquesta primera fase d’emergència i esperem que mantingui el seu suport per a la reconstrucció del país, que serà imprescindible per poder seguir endavant.
 
¿La solidaritat de la gent, està a l’alçada de la magnitud d’aquesta tragèdia?
La veritat és que el ressò als mitjans de comunicació ha mobilitzat milions de persones arreu del món que s’han abocat en l’ajut a Haití. De totes maneres, és molt important que quan marxin les càmeres de televisió Haití continuï sent una prioritat i que es destinin els fons necessaris perquè la reconstrucció del país sigui possible.
 
¿Ha arribat el moment de plantejar-se com treure Haití de la pobresa?
Haití és el país més pobre d’Amèrica. Ja és hora que aquesta situació canviï i els seus ciutadans puguin viure amb dignitat.

Entrevista publicada a Catalunya Cristiana.