Pasar al contenido principal

Fins fa dos dies no havia tingut l'oportunitat de parlar amb cap jove que hagués assistis a la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ). Ho vaig fer amb I. 21 anys, brasilenya , estudiant d'enginyeria. No la coneixia, però amb els seus pares , ella brasilenya i ell colombià, ens varem conèixer als inicis dels anys 80 a les trobades internacionals d'estudiants catòlics delMIEC -JECI, quan jo formava part del MUEC. Un antic consiliari mundial ens posà, de nou, en contacte.
La noia viu a Medellín, ha vingut a Europa de la mà de la seva antiga escola , de la Companyia de Maria, i associades amb el moviment MAGIS dels Jesuites. Participa activament en el moviment Arte, Humanismo y Espiritualidad, vinculat de la Companyia de Maria a Medellín. Es una noia desperta, que a Colombia es va comprometre en la campanya electoral d'un candidat d'esquerres que no va sortir. Té una anàlisi eclesial dels diferents grups catòlics que es mouen en la seva Universitat i sap amb quí s'identifica i amb quí no. I guarda un munt de material per a passar, si cal, als seus companys que pertanyen a un grup catòlic d'orígen peruà, sobre el fundador del qual planegen interrogants de tota mena.
Està contenta de la seva estada a França , del treball fet a San Sebastian en un grup de 25 joves de diferents països, coneixent diferents realitats de marginació, assistència, exclusió, de la mà dels Jesuites. I de Madrid també n'està contenta. Veu la diferència d'estil entre el seu treball previ i l'enfoc de les activitats que van fer a Madrid. Em parla de tres catequesis de tres bisbes diferents. Una d'elles li va semblar tan fluixa i tan demagògica que tot un grup van marxar abans que acabés. Però no en fa un problema...ja se sap, hi ha de tot. Però em diu que la gent hi va anar amb bon tò,que hi va haver moments dels que no s'obliden, i que la trobada de joves de tot el món reforça i ajuda, tot i savent que la feina es fa a casa, cada dia.
Al costat d'això un capellà em comenta que ni es va acostar a la missa que els bisbes catalans van fer al Forum , amb 40000 joves , perquè això de la JMJ és només "papolatria". I una companya de professió, ben agnòstica ella, m'explica la seva impressió quan va trobar grups de joves a Vic acompanyats d'un grup de monges joves, amb una alegria de les que obren interrogants; i es demanava "d'on la treien"....sense alcohol. I jo, que vaig fer cantar 7000 joves , matí i tarda, a les celebracions de diumenge a la Sagrada Familia....i callaven i resaven i cantaven, com no ho fem els adults, demano que tinguem l'intel.ligència per a llegir els nous signes del temps. La fe per a separar el gra de la palla . La constància per a treballar dia a dia per a que aquest potencial no es perdi. Que siguem capaços de dedicar-hi gent i mitjans, perquè aquí ens juguem el futur de la Fe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.