Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri - CR) En un acte institucional presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i protagonitzat pel secretari del Consell Evangèlic de Catalunya, Guillem Correa, aquesta institució ha obert els actes del 30 aniversari. L’acte es va fer divendres a Barcelona amb la presència de representants institucionals i de diverses confessions religioses, entre ells el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

En els parlaments Correa va definir trets que configuren “un model de protestantisme català” basats en “una identificació en el país on Déu ens ha cridat a servir, ens sentim part del que som i vivim”. Un model que també el forma la “unitat de l’acció” que respecta la pluralitat de les esglésies protestants; la separació Església-Estat que es fonamenta en la cooperació; la “vocació de servei al protestantisme de la resta de l’Estat; i el “viure el diàleg interreligiós”. 

El secretari del Consell Evangèlic va repassar el recorregut del protestantisme a Catalunya que ja a principis del segle XIX va distribuir 20.000 exemplars del Nou Testament en català. Després de la repressió del franquisme, el protestantisme es va poder visualitzar públicament amb la creació el 1979 del Consell de les Esglésies Evangèliques de Catalunya. Al cap de dos anys es va constituir el que avui és el Consell Evangèlic de Catalunya que agrupa bona part de les esglésies protestants i que el 1987 va aconseguir el reconeixement jurídic.

Medalla a Núria Gispert

En l’acte de celebració dels 30 anys es va lliurar la Medalla del Consell Evangèlic a Núria de Gispert, un guardó que només s’havia entregat fins ara al president Jordi Pujol en ocasió dels 25 anys del Consell. De Gispert era consellera de Justícia quan la Generalitat va signar el primer conveni amb la comunitat protestant.

La presidenta del Parlament va elogiar l’aportació de la comunitat protestant que “connecta alhora amb el protestantisme històric i amb les noves onades d’immigrants”. També va agrair la seva “contribució a la cohesió social i a la convivència, que és un element imprescindible perquè Catalunya sigui un sol poble”.

El secretari executiu de la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya, Mariano Blázquez, va remarcar la importància del Consell de Catalunya perquè “el protestantisme a Espanya era invisible i no podia ser que es construís sobre una persona, sinó que l’havíem de fer amb moltes cares i moltes persones”.  Blázquez va explicar que la creació del Consell Evangèlic de Catalunya va impulsar el procés per a constituir consells a la resta de comunitats autònomes.

En l’acte també hi va intervenir el director general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, que va remarcar com després del franquisme la comunitat protestant “vareu saber aprofitar l’inici d’un nou país i no vareu perdre el temps en revenges”.

Entre els assistents també hi havia el qui va ser el primer secretari d’Afers Religiosos de la Generalitat, Ignasi Garcia i Clavel, i Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del qui depenia Afers Religiosos en l’anterior Govern. A l’acte hi van assistir diputats i representants de CiU, PSC i PP, i també els responsables del Consell Islàmic, de la comunitat jueva i de l’Església ortodoxa i de la catòlica que formen el Grup Estable de Treball de Religions.  

El Consell Evangèlic es prepara ara pel III Congrés Protestant de Catalunya que es farà aquest desembre a Terrassa.