Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(FJM/SF) La Fundació Sagrada Família, la Fundació Joan Maragall i AC/E. Acción Cultural Española estan ultimant els detalls per donar a conèixer al Vaticà l’obra del gran creador Antoni Gaudí, que compta amb un reconegut valor artístic i un innegable segell cristià que se sintetitza en la seva gran obra: la Sagrada Família.

A partir de l’exposició "Gaudí i la Sagrada Família de Barcelona. Art,  ciència i espiritualitat", prevista inicialment per a la passada primavera, el Braccio de Carlo Magno de la Ciutat del Vaticà mostrarà la relació entre l’art, l’arquitectura i la transcendència de la mà d’Antoni Gaudí.

L’exposició, que es podrà visitar –amb entrada lliure- del 24 de novembre de 2011 al 15 de gener de 2012, està comissariada per  Daniel Giralt-Miracle. Paral·lelament, i com també estava previst inicialment, tindran lloc a Roma un seguit activitats institucionals i  acadèmiques per donar a conèixer diversos aspectes de la cultura  catalana i de l’església catalana –la del temps de Gaudí i l’actual-, que  es faran possibles gràcies al patrocini de la Fundación Endesa i de la Fundació “la Caixa” i el suport de la Generalitat de Catalunya i del  Pontificium Consilium de Cultura.

La mostra, que es realitza a proposta i sota els auspicis del Pontifici Consell per a la Cultura, es plantejarà en sis capítols: Gaudí i la  Sagrada Família; Art. Altres edificis de Gaudí; Ciència. Tecnologia a la  Sagrada Família; Espiritualitat; i La Sagrada Família avui. A través  d’aquest recorregut, que ocuparà una superfície d’uns 800 metres quadrats, se situarà històricament i artística la figura d’Antoni Gaudí i la  seva obra, especialment la de la Sagrada Família, de la que  s’analitzaran tant els seus aspectes tècnics com artístics i el missatge  religiós que conté. Entre els objectes que s’hi trobaran hi haurà  maquetes de l’època de Gaudí, plànols, mobles i objectes litúrgics dissenyats pel propi arquitecte procedents de les col·leccions del Museu  de la Sagrada Família i de fotografies i audiovisuals.

Entre les activitats organitzades a Roma durant les dates de l’exposició destaquen la sessió acadèmica que se celebrarà el dimarts 12 de  desembre al MAXXI (Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo) i que  porta per títol Arquitectura: símbol i sagrat. Un segle després de Gaudí. Anirà a càrrec de Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell per a la Cultura. El dijous 14 de desembre, a l’Ambaixada espanyola davant la Santa  Seu (Roma), tindrà lloc el segon acte acadèmic sobre L’època de Gaudí  a Catalunya i a Itàlia, amb la participació de Giovanni Maria Vian, director de l’Osservatore Romano, i de Ricard Torrents, assagista,  crític literari i primer rector de la Universitat de Vic i president de la Societat Verdaguer.

Finalment, i com a cloenda dels actes i de l’exposició, l’Escolania de Montserrat oferirà un concert a l’església de Santa Maria in Trastevere  el divendres 13 de gener de 2012.

Sens dubte, aquesta presència catalana al Vaticà referma els llaços de col·laboració amb el Pontifici Consell per a la Cultura, iniciats per la  Fundació Joan Maragall en temps del cardenal Poupard, primer, i del  cardenal Ravasi, actualment, i que remarquen el treball en pro del diàleg fe-cultura que es fa a casa nostra. Igualment, es donarà a conèixer Catalunya i el paper que hi juga el cristianisme. Amb  l’exposició i els actes acadèmics i institucionals que se celebraran, les dues fundacions pretenen ampliar els continguts de la pròpia mostra: els de caire cultural (art), religiós (espiritualitat) i els més arquitectònics (ciència); també tenen l’objectiu de situar Gaudí i l’arquitectura religiosa en el context europeu del moment. A mitjans del proper mes de novembre es farà una presentació pública de l’exposició, com també dels actes paral·lels.