Vés al contingut
Catalunya Religió
Parolin Andorra
[Foto: Bisbat d'Urgell]
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri- CR/Andorra “És el Papa de Roma”, ha dit un nen quan el cardenal Pietro Parolin entrava a la basílica del Santuari de Meritxell acompanyat per l’arquebisbe Joan-Enric Vives. No. No era el “Papa de Roma”. Però era el que més s’hi acosta, el secretari d’Estat de la Santa Seu. I l’autoritat eclesiàstica més important que ha visitat mai el Principat.

Parolin ha estat a Andorra aquest divendres per presidir la missa de la Diada Nacional coincidint amb els 150 anys de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona del país. I per deixar un missatge: pel que depèn de la Santa Seu, el coprincipat d’Andorra en la figura del bisbe d’Urgell no trontolla i, a més, té un successor assegurat.

“Volem que les coses continuïn com fins ara”

A més de les reunions amb els diversos estaments andorrans, Parolin ha transmès aquest missatge sense ambigüitats en la roda de premsa que ha fet en el mateix santuari al final de la missa. Ha estat una compareixença conjunta del cardenal Parolin i cap de Govern Xavier Espot, amb la litúrgia d’una roda de premsa d’una cimera de dos estats.

“Volem que les coses continuïn com fins ara”, ha dit Parolin després de set segles des que es va instaurar el coprincipat, després de trenta anys que el poble andorrà refrendés aquest model en la constitució andorrana amb el bisbe d’Urgell i el president de França com a caps de l’Estat, i després de quinze anys dels acords signats entre la Santa Seu i Andorra. La intervenció del cap de Govern s’ha mogut en el mateixos paràmetres i voluntat de mostrar una col·laboració plena amb el Vaticà.

Les declaracions s’emmarquen en un context en què de manera recorrent alguns sectors polítics i mediàtics minoritaris del Principat parlen de la incomoditat de la Santa Seu amb aquest model de bisbe-cap d’estat. Fins i tot atribuint-lo a una oposició manifestada pel papa Francesc. Explícitament Parolin ha dit que “per part de la Santa Seu donem tot el suport al fet que un bisbe sigui el copríncep; és a dir, que comparteixi la funció com a cap d’estat”. I ha afegit que “no hi ha cap idea de canvi del sistema constitucional del Coprincipat”.

Fins i tot, ha semblat que al secretari d’Estat se li escapava el riure per sota el nas quan en la roda de premsa li han preguntat sobre el rumor que la Santa Seu pensava en convertir Andorra en un bisbat i modificar el model constitucional: “A la Santa Seu mai s’ha parlat d’això, ni s’ha tret el tema”.

“Discreció i intel·ligència”

Altra cosa és que en la compareixença no ha obviat un tema delicat que ara hi ha sobre la taula i que podria alterar els equilibris constitucionals: la despenalització de l’avortament a Andorra. Parolin ha recordat el principi del dret a la vida “com a fonamental” i ha reconegut l’afectació que pot tenir aquest tema en l’estabilitat institucional. Per això l’ha definit com “una qüestió molt delicada que cal afrontar amb discreció i intel·ligència”. I ha emmarcat aquest problema en un procés en què s’està “treballant i profunditzant, en un diàleg que demana temps”.

El missatge conclusiu de Parolin després del seu pas per Andorra ha estat que “esperem trobar una solució”. Un posicionament que ha estat sostingut en tot moment pel Cap de Govern. Des de les institucions andorranes també són conscients que una manca d’acord en aquest tema podria obrir una crisi difícil d’afrontar en una situació de fragilitat institucional. Resumint, ningú ha negat la complexitat del tema, però tothom ha volgut transmetre la voluntat de trobar solucions. Aquesta és la foto que s’ha volgut transmetre amb la visita.

“Sempre hi ha candidats a bisbe”

En un desplegament exquisit del que diuen sobre l’alt nivell de la diplomàcia vaticana, el cardenal Parolin ha afrontat també la pregunta sobre la successió de l’arquebisbe Joan-Enric Vives que l’any vinent haurà de renunciar en complir els 75 anys.

D’una banda, Parolin ha explicat que actualment “el Papa en general deixa uns anys més el bisbe a la diòcesi” si no hi cap causa que n’impulsi el relleu. Així ha emmarcat en la normalitat el fet que s’acabés allargant la successió de Vives. Però també ha assegurat que la fórmula del bisbe coadjutor, que es nomenaria aviat però no prendria el relleu fins que el papa acceptés la renúncia de Vives, “em sembla què és una bona fórmula i penso que seguirà aquest camí”.

En definitiva, que la secretaria d’Estat veu bé nomenar un coadjutor, però que, si no es nomena, ningú s’ha de posar nerviós. Fins i tot s’ha permès fer broma dient que no cal que patim perquè “sempre hi ha candidats a bisbe”.

La mirada de Meritxell

El gruix de l’interès de la visita se l’han endut les declaracions de la roda de premsa, però les 24 hores de Parolin entre Andorra i la Seu d’Urgell també han tingut el seu contingut pastoral. Ja dijous a la tarda amb la visita al patrimoni religiós de La Seu i aquest divendres al matí al santuari presidint els actes dels 150 anys de la proclamació de Meritxell com a patrona d’Andorra.

Com cada any, el santuari ha estat ple tot el dia en les diverses celebracions litúrgiques i tots els representants institucionals d’Andorra han assistit a la missa convocada pel Govern.

Coindint amb la festivitat de les maresdedéu trobades, Parolin ha pronunciat una homilia plenament mariana. Ha agafat com a referència els grans ulls de la imatge de Meritxell. “El que de fet fa ‘fort’ a una comunitat nacional és una mirada oberta i penetrant al que passa a la seva pròpia terra i al món”. I més concretament ha remarcat que “l'autèntic progrés civil es mesura per la capacitat de generar processos que sàpiguen fer florir la dignitat humana i el respecte de cada persona”.

En la salutació inicial que ha fet l’arquebisbe Vives també s’ha referit directament a la qüestió del coprincipat. Ha recordat que l’Església “ha estat clau per a la pervivència del sistema institucional que ha permès a Andorra viure durant set segles com un país independent i neutral”. I ha remarcat el suport que sempre ha tingut de la Santa Seu.

La missa s’ha tancat amb el cant dels goigs dedicats a Meritxell al peu de la seva imatge. Abans s’ha cantat l’himne nacional d’Andorra amb la bandera andorrana presidint l’altar juntament amb el crucifix.

El final de l’acte ha servit perquè la majoria d’assistents poguessin saludar personalment al secretari d’Estat. Parolin ha explicat que aquests dies molta gent li ha demanat que el Papa anés a Andorra. No sembla fàcil que el nen que es pensava que havia vist el Papa, un dia el pugui saludar al Santuari de Meritxell.

Abans de tornar a Roma, el cardenal Parolin encara ha pogut compartir el dinar amb els capellans de la diòcesis i laics responsables d'institucions catòliques andorranes que tradicionalment s’apleguen a Canillo en l’àpat del dia de la patrona d’Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.