Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Enguany la festa de la Mare de Déu de Meritxell, patrona d'Andorra, ha comptat amb la presència del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa. Una visita molt significativa perquè la comunitat portuguesa a Andorra és una de les més nombroses, després de l’espanyola.

Aquest divendres l'arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, va presidir la celebració al Santuari-Basílica de Meritxell. A més del president portuguès hi van assistir les autoritats del Principat d'Andorra, encapçalades pel Síndic General, Vicenç Mateu, i pel cap del Govern, Antoni Martí, a més nombroses personalitats de tots els estaments de la societat andorrana. El Santuari es va omplir de fidels des de primera hora del matí amb les successives celebracions eucarístiques.

El president Marcelo Rebelo de Sousa va voler arribar a Meritxell, com un pelegrí més, recorrent a peu l'antic camí que uneix Prats de Canillo amb el Santuari. A la seva arribada va tenir temps de visitar l'antic Santuari antic, d'encendre un ciri i de conèixer la història del recinte. A l'arribada del copríncep, i després de saludar a les autoritats que el van rebre al peu del Santuari, l'arquebisbe Vives i el President portuguès van entrar junts al temple i es van acostar fins al cambril de la Mare de Déu. Van dedicar uns instants a venerar la imatge de la Verge de Meritxell, "Llum del Migdia", i l'arquebisbe li va explicar l'origen d'aquesta advocació a Andorra.

Llaços de fraternitat

Durant la celebració eucarística a Meritxell, l'arquebisbe Vives va expressar al president Rebelo de Sousa l'alegria i l'agraïment per la seva presència i per haver escollit una data tan important i significativa del calendari andorrà per la seva primera visita oficial al Principat. Una visita amb la qual s’enforteixen encara més "els llaços de la fraternitat i l'amor entre els nostres pobles perquè les nacions i els parlars se sumen i s'uneixen al Cor ple d'amor de la Mare comuna de Fàtima i de Meritxell”.

Després de la celebració, van rebre el Claustre del Santuari les mostres d'afecte d'una veritable multitud que esperava per poder-los saludar personalment. En declaracions als mitjans de comunicació andorrans i portuguesos, l'arquebisbe Vives va assenyalar que la Meritxell no és només una advocació de la Mare de Déu sinó també un dels fonaments de la societat andorrana, al qual acudeix per trobar model i guia de virtuts i valors com l'amor fraternal, la solidaritat o el respecte per la vida humana. Uns valors que agermanen els pobles d'Andorra i de Portugal i que es revelen més importants que mai en els moments actuals, quan molts països es veuen colpejats per la violència, la guerra i la barbàrie del terrorisme.

Minut de silenci

A continuació, l'arquebisbe i el president Marcelo Rebelo de Sousa i les autoritats andorranes es van traslladar fins al Pont de Lisboa, que uneix la boca nord del Túnel de "Els dos Valires" amb la parròquia de la Massana. Allà on van guardar un minut de silenci pels 7 treballadors (quatre dels quals portuguesos) morts en l'accident succeït el 7 de novembre de 2009, durant la construcció del pont. Van oferir un ram de flors i un minut de silenci i de pregària, i van poder saludar i donar el condol personalment a alguns familiars que van estar presents i es van acomiadar fraternalment, abans que el president seguís el programa d'activitats de la seva visita.

Recepció al Palau Episcopal

La nit abans els coprínceps va oferir un sopar al president de la República de Portugal al Palau Episcopal per obrir la visita oficial.

El copríncep episcopal i el president portuguès, juntament amb els dos Representants dels coprínceps, l'Ambaixador de Portugal a Andorra Rierol de Menezes i el Secretari d'Estat de les Comunitats portugueses, José Luis Carneiro, van mantenir una reunió. L'arquebisbe Vives va obsequiar al president Rebelo de Sousa amb una còpia facsímil del foli 82v. del Beatus de la Seu d'Urgell, en la qual el miniaturista va representar el moment en què Noè rep el colom de la pau amb una branca d'olivera al bec.

L'elecció d'aquesta miniatura no va ser a l'atzar, sinó per l'actualitat del que simbolitza. El Beatus identifica Noè amb Crist i l'arca amb l'Església. L'arribada del colom anuncia la retirada de les aigües i el començament d'una nova era després d'una època de dificultats i tribulacions i l'ensenyament eterna sobre la malícia de l'home i la salvació concedida al just. Una nova era de concòrdia i pau a la terra.

El president portuguès va correspondre el copríncep amb un present que també va qualificar de "simbòlic": una delicada safata circular de plata, bellament treballada, amb un motiu central que representa un ram d'olivera "el símbol de la pau”.

El papa Francesc ha enviat un telegrama de felicitació al poble andorrà amb motiu de la seva diada nacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.