Pasar al contenido principal

Doncs sembla que sí. Hi ha dues pistes que fan preveure que a Barcelona no poden trigar gaire a arribar nous bisbes auxiliars aquest 2017.

Una pista és l'arquebisbe Joan Josep Omella. Reconeixia fa pocs dies en una entrevista que la situació actual, amb Sebastià Taltavull com a únic auxiliar a Barcelona que alhora és administrador apostòlic de Mallorca, és insostenible: “Veurem com acaba aquesta història de l’administració apostòlica de Mallorca. Desitjo que s’arregli el més aviat possible per al bé del nostre bisbe auxiliar, que vull que estigui sa i que no tingui cap infart a causa de l’estrès. Ja li demanarem un dia a Déu a veure si ha pensat en més bisbes auxiliars per a Barcelona”.

Està bé encomanar les peticions d'un pastor diocesà a Déu, però en aquest cas també és convenient encomanar-les a la Congregació per als Bisbes, que és qui els escull. Per tant, és una petició que Omella d'entrada s'ha de fer a ell mateix com a membre de la Congregació. L'únic escull que pot trobar és que l'arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, posi pegues a la confirmació de Taltavull com a bisbe de Mallorca.

La segona pista també és ben clara, tot i que no pública. Aquest desembre, el nunci ja ha fet les preceptives consultes secretes sobre noms de diversos clergues com a candidats a bisbes auxiliars per poder donar-hi l'aprovació. No ha transcendit cap nom que no sigui previsible, és a dir, vicaris judicials, vicaris episcopals, secretari general o rectors i degans. Per això sonen noms com Santiago Bueno o Josep M. Turull, tot i que en cas de Bueno sembla que s'ha convertit en un home de confiança per a Omella, la seva mà dreta jurista que Lluís Martínez Sistach no necessitava. Però no és cap pista definitiva sobre els nomenaments. Són noms que estan a la llista per defecte. També hi ha qui aprofita per fer córrer els seus candidats, alguns veritablement reconsagrats o absurds per edat com Rafael Méndez o Jaume González-Agapito.

La cosa és més senzilla. Si no hi ha cap impediment objectiu, els bisbes auxiliars seran els qui Omella esculli. Quan vagi a la Congregació per als Bisbes i digui: "Em posa aquests dos". O tres, si vol propina. Una decisió que dirà molt del què vol Omella per Barcelona.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.