Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Galeria d'imatges

(CR) "Esclar que sóc conscient de la situació, però jo vaig a Mallorca a predicar l'Evangeli". Així responia aquest dijous al migdia als periodistes Sebastià Taltavull sobre com entomava l'inusual relleu del bisbe de Mallorca, Xavier Salinas. La roda de premsa a Barcelona en el que s'ha explicat el nomenament de Taltavull com a administrador apostòlic de Mallorca no era el moment de valorar els motius de la renúncia de Salinas. "Els diaris diuen moltes coses però cal ser molt respectuós en aquests moments", ha afegit Taltavull, per no furgar la ferida després de la publicació de la estreta relació entre Salinas i una secretaria que tant de malestar ha creat a la diòcesis balear.

Tant l'arquebisbe Joan Josep Omella, com el cardenal Lluís Martínez Sistach que l'ha acompanyat com arquebisbe emèrit, han coincidit en que no els corresponia valorar els motius de la renúncia de Salinas. "Jo tampoc sóc perfecte", deia Omella. I Taltavull assegurava que "sóc incapaç de judicar". Tots han reconegut, però, la seva trajectòria episcopal a Eivissa, Tortosa i Mallorca, i la seves aportacions en el camp de la catequesi.

Des de Mallorca, Salinas ha fet un comunicat en el que parla de la seva renuncia com d'una "decisió que he pres lliurement, després d’haver pregat davant el Senyor i assistit pel consell de persones de criteri humà i eclesial, mirant el millor per la diòcesi".

"Ara tindrà doble feina"

A més de la confiança de la Santa Seu en la figura de Taltavull, en les intervencions en la roda de premsa de Barcelona també s'ha posat l'accent en l'esforç que caldrà fer per compaginar les dues tasques, vivint a Barcelona però regint també la diòcesis de Mallorca. "Ara tindrà doble feina", segons Omella, perquè "ho ha fet bé i el papa li demana una mica més". Per l'arquebisbe de Barcelona aquest encàrrec "és una deferència del Sant Pare al nostre bisbe auxiliar".

Taltavull tindrà plenes facultats per exercir com a bisbe, però ho farà com a administrador apostòlic i continuarà residint a Barcelona com a bisbe auxiliar amb la dedicació que li continuï demanat Omella. El paper que li tocarà fer a Mallorca, tot i que és provisional, "no és un bisbe rebaixat", explicava Taltavull. De la mateixa manera ha insistit en que "continuo a Barcelona" i en que "no me'n vaig d'aquí".

Per la seva banda, Omella no ha volgut entrar en si s'ha plantejat la demanda de nous auxiliars per Barcelona, tenint en compte que Taltavull és l'unic bisbe auxiliar d'una arxidiòcesis amb més de 2,5 milions d'habitants. Amb el seu gest característic d'obrir les mans, Omella ha emfatitzat que "en aquest moment estic observant i no hi ha pressa cap decisió".

Davant la nova etapa, Sebastià Taltavull ha volgut posar l'accent en el seu tarannà episcopal, que facilitarà la seva entrada a Mallorca. Ha recordat que el papa Francesc diu sovint que els bisbes hi ha moments en els que han d'anar davant, però que n'hi ha d'altres en els que han d'anar darrera o al costat. I sobretot ha posat l'accent en la seva disponibilitat a servir tota gent de Mallorca, creient o no. Amb tots "tenim un objectiu comú: el bé de les persones" i "vull fer el millor servei a la societat perquè l'Església té una repercussió social". També ha manifestat la seva voluntat de fer-ho "arrelat a la realitat de Mallorca, com ho he fet a Barcelona". "Ho faig amb tot l'amor que sóc capaç".

Taltavull marxarà aquest divendres a Mallorca i dissabte acompanyarà Salinas en la missa de comiat. Serà a Mallorca fins dimarts per fer els primers contactes eclesials i una roda de premsa a l'illa. El cap de setmana següent tornarà a Palma per presidir la primera missa a la Catedral que es farà dissabte 17. El diumenge 18 presidirà la celebració de la festivitat de Lluc al Santuari de referència pels mallorquins, un acte que casualment ja estava previst que aquest any presidís Taltavull com a convidat. Ara ho farà com a bisbe responsable de la diòcesi fins que la Santa Seu disposi el seu relleu, o el trasllat definitiu a Mallorca.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.