Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El Museu de Montserrat està preparant un nou homenatge rellevant per al començament de la tardor. Després del que li va dedicar a Elisa Arimany, en aquesta ocasió el protagonista és el pintor Josep Niebla. L’exposició Explorar i reivindicar. La pintura de Niebla s’inaugurarà el 29 de setembre i tindrà caire antològic; es mostraran els principals capítols de la seva producció artística. Farà èmfasi en les sèries que pel seu interès resulten especialment atractives, com són les dedicades a l’arquitectura o al que ell denomina Alfabet plàstico-polític, així com als diaris manipulats, als mars i a l’Àfrica.

El crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle serà

l’encarregat de comissariar aquest projecte, que ens permetrà endinsar-nos en l’obra pictòrica de Josep Niebla des d’una perspectiva general i que ens ratificarà que la seva trajectòria ha estat una carrera obstinada per a explicar a través de la pintura tot el que es debatia en el seu interior. Niebla és un artista visceral, que no en té prou amb dibuixar bé, pintar bé i fer una obra que sigui agradosa per al públic i la crítica. Ell és més ambiciós i sempre vol anar més enllà tècnicament i argumentalment, per això la majoria de les seves obres ens resulten colpidores i

disposen d’una contundència que incideix en el més profund de la nostra sensibilitat.

Josep Niebla (Tetuán, Marroc, 1945)

Josep Niebla va cursar estudis superiors de Belles Arts a Tetuán, que va ampliar a Sevilla, Barcelona i París. L’any 1962 va decidir instal·lar-se a Barcelona i, des d’aquell moment, va participar activament en la vida del nostre país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia del Baix Empordà.

És autor d’una obra extensíssima que estilísticament transita de la figuració i el realisme cap a una abstracció d’accent expressionista que atorga especial intensitat al color i a les construccions formals, sempre emprant referents de la seva quotidianitat, tant en una visió local com internacional, i incidint en les temàtiques que més l’han colpit i obsedit, com els moviments polítics, la justícia social, l’espiritualitat, els records de l’Àfrica, l’arquitectura o el Mediterrani. Al llarg de la seva trajectòria ha efectuat dibuixos, gravats i pintures, petites i de gran format, i també pintures murals, tot i que també ha treballat l’escultura.

Des que el 1961 va presentar la primera exposició individual al Centro Cultural de Ceuta, ha realitzat gairebé 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. Ha rebut diferents premis entre els quals destaca el Primer Premi de la Biennal Internacional de Pintura Contemporània de Barcelona (1975) i la seva obra forma part de diverses col·leccions d’art i museus públics i privats d’arreu del món.

La mostra Explorar i reivindicar. La pintura de Niebla es podrà veure a la Sala Daura del Museu de Montserrat del 29 de setembre de 2017 al 2 d’abril de 2018.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.