Pasar al contenido principal
Por Francesc Riu i Rovira de Villar .

En la Butlla Misericordiae Vultus, de convocació del Jubileu extraordinari de la misericòrdia, el Papa ha descrit com la misericòrdia ha de ser una característica essencial de l’Església, perquè ha estat enviada a evangelitzar arreu del món i totes les seves comunitats, de tal manera que «onsevulla que hi hagi cristians, qualsevol ésser humà hauria de poder trobar-hi un oasi de misericòrdia» (MV 12). Si l’Església no fos un reflex del rostre misericordiós de Déu, no seria capaç d’evangelitzar.

El papa Francesc ha també ha escrit: «Al nostre temps, en què l’Església està compromesa en la nova evangelització, cal que el tema de la misericòrdia sigui proposat amb nou entusiasme i amb una renovada acció pastoral. És determinant per a l’Església i la credibilitat del seu anunci, que visqui i testimoniï en primera persona la misericòrdia. Per això, el seu llenguatge i els seus gestos han de transmetre misericòrdia per tal d’entrar en el cor de les persones i motivar-les perquè retrobin el camí de retorn al Pare» (MV 12)).

Doncs bé, als Missioners de la Misericòrdia, el Sant Pare ens ha encomanat que siguem, «primer de tot, predicadors convincents de la misericòrdia i anunciadors de l’alegria del perdó» (MV 18). Dit amb altres paraules, la nostra missió consisteix a ser pregoners de la Misericòrdia. Aquest ha de ser el nostre tret distintiu.

Per tant, la tasca que se’ns ha encomanat té raó de ser com a «mitjà necessari per a avançar pel camí d’una autèntica conversió pastoral i missionera, que no pot deixar les coses com estan», precisament perquè «la pastoral en clau de missió suposa abandonar el còmode criteri del ‘sempre s’ha fet així’». És a dir, el Papa ha invitat tots els membres de l’Església a ser «audaços i creatius en la tasca de repensar els objectius, les estructures, l’estil i els mètodes evangelitzadors de les nostres comunitats» (EG 25 i 33).

Només així podrem aconseguir que la misericòrdia sigui «la clau de volta que sostingui la vida de l’Església. És a dir, l’acció pastoral ha d’estar revestida de la tendresa amb què s’adreça als creients; en el seu anunci i en el seu testimoni envers el món, tot ha d’anar acompanyat de misericòrdia. La credibilitat de l’Església passa pel camí de l’amor misericordiós i compassiu» (MV 10).

Publicat a Catalunya Cristiana, 22-05-2016

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.