Vés al contingut
Catalunya Religió
dignitas-infinita
Fotografia: Vatican News.

CR / Vatican News El prefecte de la Doctrina de la Fe, Víctor Manuel Fernández, ha presentat aquest dilluns a la Sala de Premsa del Vaticà el nou document de la Santa Seu 'Dignites infinita'. Un document "fonamental" que, segons ha remarcat la Santa Seu, recorda que "tota persona té la seva dignitat inalienable". La publicació del dicasteri de la Doctrina de la Fe toca temes com l'avortament, la gestació subrogada, la teoria del gènere, els canvis de sexe o el suïcidi. Ara bé, en la mateixa presentació, el cardenal Fernández ha estat molt clar amb la posició de l'actual Papa sobre aquests temes: “No parlarà mai ex cathedra, n'estic gairebé 100% segur”. Una declaració que deixa la porta oberta a possibles canvis en un futur sobre aquest document.

Acompanyat pel secretari de la Doctrina de la Fe, Armando Matteo, i la professora d'universitat Paola Scarcella; Fernández ha respost les preguntes dels periodistes davant la presentació d'aquest nou document "d'alt valor doctrinal". Sobre la qüestió del canvi de sexe, el cardenal ha manifestat que es tracta d'una "tendència a voler crear la realitat" i que porta l'ésser humà a sentir-se "omnipotent" i a pensar que "amb la seva intel·ligència i voluntat" és capaç de "construir-ho tot com si no hi hagués res abans". Fernández ha manifestat que "la gravetat" de la qüestió "es fa especial" quan es parla de "nens sotmesos a tractaments quirúrgics o hormonals". 

Sobre l'avortament, recentment aprovat a França com a dret a la Constitució, Fernández ha dit que "quan un nen està creixent al ventre de la seva mare, pot ser una dona desenvolupant-se". Per això, per la Santa Seu, és "el dret d'una dona contra el dret d'una altra dona". Per a l'Església, el “dret principal és el dret originari: el dret a la vida”.

Mentre que sobre la gestació subrogada, Fernández ha recordat que amb aquesta pràctica "el nen es converteix en objecte d'un desig". Sobre aquesta afirmació, però, ha manifestat que l'Església compren "la sensibilitat de la persona que desitja un fill propi". Amb tot, la Santa Seu convida a transcendir aquest desig i desenvolupar desitjos en una altra línia, per exemple amb l'adopció.

Un document que consolida el pensament cristià clàssic i contemporani

En la roda de premsa, Fernández també ha recordat el missatge del papa Francesc: "acollir tothom". "Fins i tot als que pensen diferent en temes de sexualitat i matrimoni", ha dit.

En aquest sentit, ha augurat que el document tindrà "un impacte universal" perquè el món "necessita redescobrir les implicacions de la immensa dignitat de la persona per no perdre el rumb". Dignites infinita, ha afegit el cardenal argentí, no pretén ser "un vademècum" de coses ja dites. Si no un instrument "per recollir i consolidar el que han dit els pontífexs més recents i sintetitzar les novetats ofertes pel Papa actual sobre un tema estructurat del pensament cristià clàssic i contemporani”.

Davant les crítiques al papa Francesc, el prefecte per la Doctrina de la Fe ha manifestat: "Alguns que adoraven el Papa fa uns anys ara diuen que el Papa només cal escoltar-lo quan parla ex cathedra". I ha continuat amb fermesa: "Escoltin, el Papa mai parlarà ex cathedra, mai no voldrà crear un dogma de fe o una declaració definitiva". D'aquesta manera, ha deixat la porta oberta a possibles canvis d'aquesta doctrina en un futur.

També ha recordat a "aquells qui pensen que Francesc està fent massa passes endavant", que en molts casos a la història un Papa ha dit una cosa diferent del seu predecessor. L'exemple més recent és el de la pena de mort, que Francesc va voler abolir des del Catecisme.

El document sobre benediccions a parelles homosexuals ha aconseguit més de 7.000 milions de visualitzacions a internet

Durant la presentació també s'ha parlat de Fiducia Supplicans, el document sobre les benediccions a persones "en situació irregular". El cardenal ha destacat que, segons enquestes externes, ha registrat "més de 7.000 milions de visualitzacions a internet, mentre que molts documents ni tan sols recordem el seu nom". També que ha aconseguit el consens de més del 75% dels menors de 35 anys a Itàlia. Per a Fernández, el document no era una "arenga defensiva", com van suggerir alguns periodistes presents a la sala. "La realitat és que fins ahir no pensava dir res, però no podem fer com si no passés res, com si fugíssim de la realitat amb tot l'embolic que hi ha hagut", ha dit. "Per això he ampliat el meu discurs”, ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.