Vés al contingut
Catalunya Religió
blanquerna-taize-00
Fotografia: Blanquerna.
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Blanquerna continua apostant per a noves propostes d'activitats per treballar la pastoral des de la universitat. I aquest mes ho han fet amb un pelegrinatge de joves a Taizé. Una proposta nova per la universitat que ha impulsat Arnau Lloret, un estudiant de doble grau de Psicologia i Educació de segon curs. El jove universitari ha aconseguit engrescar un grup de fins a 42 alumnes juntament amb la tasca de l'àrea de pastoral de Blanquerna, que coordina Miquel Ángel Pulido

Per a Lloret, l'experiència de Taizé "no hauria pogut anar millor". Taizé és un espai on els alumnes s'han trobat i retrobat amb ells mateixos. I això, per als alumnes, és una necessitat que "costa trobar a les nostres vides si no hi ha una implicació o un plantejament com el de Taizé". Un plantejament que Lloret assegura que és "idíl·lic" perquè transmet "calma i espiritualitat". "Això es contagia en les següents setmanes després de tornar de Taizé", assegura. Per tot això, Lloret està convençut que aquest viatge ha estat, per a molts, "una porta a l'espiritualitat o, fins i tot, a la fe". 

En l'àmbit més personal, l'estudiant de Blanquerna, després de la trobada a Taizé, vol portar al seu dia a dia les estones de silenci. "Sovint ens posem música en qualsevol moment o necessitem estímuls constants i això ens limita i fa que no puguem estar amb nosaltres mateixos", afirma.

“Veiem que la gran majoria d’estudiants són cercadors del fet espiritual”

Lloret ja havia estat a Taizé uns anys abans. Hi va anar quan estudiava batxillerat als Jesuïtes Casp en una sortida que se celebra any rere any amb la resta d'escoles jesuïtes. Aquesta experiència viscuda anteriorment és el que el va animar a proposar-ho a la universitat. "Ens van preguntar com podíem millorar la vida espiritual de la universitat i vaig pensar en Taizé", explica l'estudiant de Psicologia i Educació. Miquel Ángel Pulido, coordinador de l'àrea de Pastoral de Blanquerna, assegura que quan va veure el seu interès real, des de Blanquerna va ser un “sí, de seguida”. “Lloret no ha parat fins que hem anat a Taizé, i encara sembla que vol més”, bromeja el responsable del viatge de Blanquerna.

A Taizé hi han estat 42 estudiants acompanyats de quatre professors de Blanquerna. Pulido confessa que no s’esperaven aquesta resposta dels alumnes: “Com a coordinador de la Pastoral, intento no esperar-me mai ni molt ni poc”.

Per a Pulido, l’èxit de convocatòria rau en el fet que la proposta “respon a un desig d’un estudiant”. “Amb el viatge a Taizé, oferim una cosa que parteix d’ells mateixos i connecta amb els estudiants”, diu Pulido.

Amb tot, Miquel Àngel Pulido parla d’un desig “que estem veient cada cop més present als estudiants”. “Veiem que la gran majoria d’estudiants són cercadors del fet espiritual”, assegura. Entre aquesta cerca d’espiritualitat, però, no només s’engloben els cristians, també joves d’altres religions o, fins i tot, agnòstics.

A més d’aquesta necessitat de “nodrir-se del fet espiritual”, a les aules de Blanquerna es troben que no hi ha rebuig. “Un rebuig que podríem copsar fa uns quants anys amb tot el que fos cristià per part de gent que no ho era”, explica Pulido.

“És emocionant que estudiants tan diversos hagin tornat amb ganes de continuar vivint una experiència com la de Taizé”

La valoració de l’experiència és “enormement positiva”. Després de rebre les respostes dels alumnes d’un formulari d’avaluació, Pulido explica que els participants del viatge demanen tornar-hi l’any vinent. “També que s’allargui l’estada a Taizé a fins a set dies”, hi afegeix. Unes valoracions que també ajuden a l’equip de pastoral de Blanquerna a generar noves propostes d’activitats en un futur.

Del viatge a Taizé, molts alumnes valoren positivament els moments de pregària, la connexió amb la gent i “la confrontació amb el silenci”. Pulido destaca alumnes que es consideren “no propicis al cristianisme”, però que han valorat molt bé les reflexions bíbliques. També hi ha hagut alumnes que s’han sentit més còmodes amb les tasques quotidianes, però que la part espiritual ha estat, per a ells, “un molt bon pas”.

Per al professor d’universitat, Taizé ajuda a viure un dia a dia que “desitges tornar a viure”. “És emocionant que aquests estudiants tan diversos hagin tornat amb ganes de continuar vivint una experiència com aquesta i portar-la cap a casa seva”, diu.

“Hi ha més propostes pel futur”

Miquel Àngel Pulido subratlla la resposta dels estudiants davant aquesta proposta i creu que està relacionat al treball que l'àrea de Pastoral impulsa amb l'assignatura de 'Cristianisme i Cultura'.

El novembre, l'equip de pastoral de Blanquerna va marxar al Vaticà per trobar-se amb pastoralistes de tot el món. En aquella trobada, el papa Francesc va presentar un document on exposava en paraules precises les principals característiques de com havia de ser la pastoral universitària. Unes característiques que el mateix Papa va resumir en tres accions clau a tenir presents per a qualsevol proposta: "Apreciar les diferències, acompanyar amb cura i actuar amb valentia”.

En aquest context, en l'assignatura de 'Cristianisme i Cultura', els professors van compartir com havia estat aquesta trobada amb el Papa i van plantejar la possibilitat de fer arribar propostes dels alumnes per viure la pastoral universitària. La de Lloret va ser una d'aquestes propostes, però "no és l'única", destaca Pulido. "L'Arnau és el que insisteix i ens diu que fer-ho és possible, però tenim més propostes per fer en un futur", hi afegeix. 

Per tot plegat, l'equip de Pastoral de Blanquerna viu "un moment especial" en què "tot suma". El coordinador d'aquesta àrea també té clar que la tasca és "continuar cuidant la gent i aquest model que ens ha fet tenir els alumnes emocionats per viure experiències com aquestes". 

Temàtica
Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.