Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .

Ahir diumenge 28 d'abril, a les 9 del matí a la Platja de Llevant, sota un cel ennuvolat i una pluja suau, un grup d'unes 100 persones es van reunir per recórrer juntes un camí solidari per la costa barcelonina del Mediterrani. Amb els ulls i el cor mirant cap al mar, i el que passa a la costa oposada del mateix.

El pelegrinatge per l'alto el foc a Gaza va ser inaugurat amb les paraules de Llum Mascaray Olivera de la GOAC (Germanor Obrera d'Acció Catòlica), tot expressant el clam de “Genocidi, no en el nostre nom”, seguit d’unes paraules de Laurant Cohen de JUNTS (Associació Catalana de Jueus i Palestins) que van emfatitzar la naturalesa política i colonial de la matança en curs, mentre persones de totes les religions caminen juntes en solidaritat contra ella.

Lina Alhafez, de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, va convidar tothom a reflexionar sobre la situació de les criatures i el conjunt d’éssers que tant estan patint perquè es troben en aquella altra part d’aquesta mar, i sobre la gran responsabilitat que ens incumbeix a tothom per posar fi a aquesta injustícia.

A més, Alhafez va donar les indicacions per al bon funcionament de la marxa, la qual va començar a dos quarts de 10, en una platja amb fortes onades trencant al costat dels pelegrins, que sostenien les pancartes en què es podien llegir les vindicacions de la peregrinació:

  1. Alto el foc immediat i permanent.
  2. Accés immediat a tota l’ajuda humanitària, mèdica i alimentària.
  3. Alliberament de les persones captives d’ambdós costats, els més de 100 ostatges israelians així com els més de 10.000 detinguts polítics palestins.
  4. Fi de l’ocupació per iniciar un procés de pau real i sostenible basat en la justícia.

A la caminada també hi va participar el representant d'UNRWA a Barcelona, Arnau Selga Pérez, que va compartir amb els participants fulletons amb informació sobre la imprescindible tasca que l'organització segueix realitzant, malgrat estar sistemàticament en el punt de mira de l'ocupació militar i els seus aliats, pel fet de ser font de vida de la Franja de Gaza en aquests terribles mesos de fam forçada.

Davant de l'estació de metro Ciutadella - Vila Olímpica el grup va fer una pausa perquè els participants que volguessin sumar-se a la part final de la caminada el poguessin trobar. Després van continuar pel camí menys transitat darrere del parc, fins arribar al barri del Born. Els gairebé 200 participants van fer una altra parada entre la celebració festiva dels gegants davant del centre cultural del Born i el mercat d'artesania creativa al passeig del Born per recordar a tots la difícil situació del poble palestí i el patiment que ha estat suportant a plena vista del món des de fa gairebé 7 mesos.

La caminada va acabar a la Basílica de Santa Maria del Mar, on el grup va fer-se molt més gran i va poder escoltar les paraules del representant d’UNRWA. Ell va informar sobre l'estat actual de l'ajuda que encara aconsegueixen proporcionar com a principal organització d'ajuda que encara opera sobre el terreny a Gaza, i va encoratjar persones a fer donatius (ayudagaza.es), amb exemples concrets de com d’efectives poden ser fins i tot les donacions més petites (deduïbles d'impostos) per proporcionar elements essencials per salvar vides.

També va prendre-hi la paraula el representant de la Comunitat palestina de Catalunya, el Dr. Salah Jamal Aboali. Ell va tancar l'esdeveniment amb un breu recordatori de com havia començat aquesta tragèdia, la lluita dels palestins que resisteixen l'ocupació militar violenta de les seves terres i lluiten pels seus drets durant més de 4 generacions i continuaran lluitant per una resolució justa de la situació, basada en la fórmula d'un sol estat amb igualtat de drets per a tothom, des del riu fins al mar.

El pelegrinatge per l'alto el foc a Gaza va concloure sota l'arc de la flama eterna commemorativa de la plaça del Fossar de les Moreres amb una foto grupal dels participants tot sostenint cartells que deien: “Pau justa i vida digna per a tothom”.

Poc després alguns participants es van sumar a la missa internacional celebrada al migdia a l'interior de la basílica, on es va resar el Pare nostre en àrab i es va llegir una pregària per una pau justa i duradora per a Gaza i la Humanitat.

L'esdeveniment estava organitzat per membres de les següents organitzacions, en resposta a la crida global de pelegrinatge per l'alt el foc a Gaza (gazaceasefirepilgrimage.com):

Comunitat palestina de Catalunya, Germanor Obrera d'Acció Catòlica (GOAC), Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Junts (Associació Catalana de Jueus i Palestins), JOC (Joventut Obrera Cristiana), MIJAC (Moviment Infantil i Juvenil d'Acció Catòlica) de Catalunya), ACO (Acció Catòlica Obrera), Secretariat de Pastoral Gitana de Barcelona, Comunitat de l'Arca – No-violència i espiritualitat, Fundipau, Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, Mujeres Diáspora

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.