Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Moure consciències, transformar les relacions humanes i treballar per acabar amb la violència, els abusos i la discriminació per raó de gènere. I fer-ho també dins l’Església. Són alguns dels reptes que aquest diumenge ha formulat la coordinadora de dones creients Alcem la Veu. Més d’un centenar de persones s’han manifestat una vegada més davant de la plaça de la Catedral de Barcelona a favor de la dignitat i la igualtat de la dona a l’Església.

En aquesta entrevista en vídeo, Neus Forcano, portaveu de la coordinadora que ha convocat l’acte, explica els objectius que es plantegen de cara els propers mesos. Per una banda, volen recollir pensament entre dones implicades en diversos serveis, moviments, parròquies i realitats diocesanes. Els preguntaran si “se senten valorades i què pensen sobre la igualtat de les dones en les esglésies”.

Però també proposaran analitzar una qüestió concreta d'interès, en l’àmbit de la moral. Busquen donar veu a les dones des d’una proposta real de sinodalitat. És un treball amb vistes a un sínode internacional que tindrà lloc el 2022 que busca “fer pràctica la sinodalitat de l’Església”.

Alcem la Veu planteja aquest repte en coordinació amb Revuelta de mujeres en la Iglesia i també amb el moviment internacional Voices of Faith i el Catholic Women Council. Davant de l’anunci d’un nou sínode de bisbes per la tardor de 2022, anticipen que l’assemblea genera “una imatge anacrònica i excloent” perquè hi participen només “homes cèlibes” que són els qui “prenen les decisions més rellevants”.

“Traspassar fronteres discriminatòries”

L’acte d’aquest diumenge ha tingut un tarannà festiu, i ha servit per destacar l’aportació de les dones a l’Església. Una tasca que, denuncien, no sempre és reconeguda ni té lloc en un context d’igualtat dins de la institució. “Aquí estem les dones, no per agafar el relleu en el poder, sinó per dir que, aquí, hi cabem tots”, han dit en els parlaments.

Algunes de les participants han posat exemples concrets d’aquesta aportació sovint invisibilitzada. Des de l’alegria, la consciència, l’empatia, l’assertivitat, la fortalesa o el compromís. Desenes de paraules han traçat el relleu d’un ocell, “símbol dels nostres anhels de pau i justícia”, han explicat.

La teòloga Neus Forcano ha interpretat l’episodi de la samaritana des d’una mirada feminista, en la part central de l’acte. Una història en què, segons Forcano, “Jesús convida tothom a ser ell o ella mateixa i traspassa fronteres discriminatòries”. La teòloga ha defensat el gest d’obertura i diàleg sense prejudicis de Jesús: “Ens convida a fer camí de descoberta per saber quins dons tenim i què podem oferir als altres”.

En paral·lel, Marta Romay ha il·lustrat aquest pensament amb pinzell. Imatge i color sobre mural per un relat que apel·la a la possibilitat de renovació dins l’Església i també a la necessitat de fer-ho a partir d’un diàleg entre iguals.

L’acte ha conclòs amb veu de la cantant Rosa Zaragoza que, entre d’altres peces, ha interpretat ‘Nada te turbe’, un cant inspirat en la pregària de santa Teresa de Jesús, doctora de l’Església i una referència en la lluita per la dignitat de la dona.

La manifestació ha servit per recordar un any d’accions reivindicatives. Com la pregària virtual per Corpus o la proposta de denúncia de la violència masclista el 25 de novembre per a les misses d’aquell diumenge. Malgrat el context de pandèmia, la coordinadora s’ha mantingut activa i ha sumat noves presències, com el grup Alcem la Veu de Menorca.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.