Vés al contingut
Catalunya Religió
càritas
Presentació de la Memòria del 2022 de Càritas Catalunya a Lleida | Càritas Catalunya

AINA ARGUETA –CR Càritas Catalunya ha atès a 250.000 persones l’any 2022 i alerta que ha augmentat en un 5% el número de persones ateses per la organització respecte l’any passat. L’habitatge i la situació laboral han estat dues de les reclamacions de l'organització en la presentació de la 'Memòria 2022 de les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya', on ha assegurat que gairebé la meitat dels usuaris de Càritas a Catalunya no disposen d’un habitatge digne i estan en l'atur.

Segons indica la taxa AROPE, l'exclusió social augmenta a Catalunya i ja afecta al 25% de la població. “Dintre d’aquests números hi ha realitats molts diferents”, ha explicat Rafael Allepuz, director de Càritas Diocesana de Lleida. El perfil de les persones ateses per Càritas és complex i divers, però recorden que "darrera de cada xifra hi ha persones".

Joves i adolescents

Pilar Ribas, representant del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya, ha informat que 1 de cada 3 persones ateses són infants o joves. "Es troben exclosos, amb pocs recursos per tenir accés al mercat laboral, a l’habitatge o a l’escolarització". La meitat de les llars que acudeixen a Càritas les integren infants i joves.

“Ens preocupa especialment la seva presència perquè pot comprometre d’accés a oportunitats i poden entrar en un cercle intergeneracional de pobresa”, ha reconegut Francesc Arnàez, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya. Segons ha explicat un 39% de les llars que no poden fer front a les despeses escolars i el 85% de les llars han reduït les activitats de lleure, de les quals, el 45% tenen infants i adolescents.

Falta d'habitatge digne

El 48,4 % de les persones ateses per Càritas a Catalunya no disposen d’un habitatge digne, ha recordat Pilar Ribas. "No podem deixar que un bé de primera necessitat com és l’habitatge depengui de la dinàmica de mercat", ha criticat Rafael Allepuz. A més a més, ha al·ludit directament a la classe política i ha assenyalat als grans tenidors d'habitatges que els tenen buits i sempre pendents de la dinàmica de mercat.

"La pobresa en el salari s’està intensificant i la figura del treballador pobre creix"

“Moltes famílies han hagut de canviar la seva estratègia de despesa perquè l’increment de preus ha fet que augmenti la seva despesa en productes de primera necessitat”, ha assegurat el director de Càritas Diocesana de Lleida.

L’augment de preus de productes bàsics degut a la invasió d’Ucraïna i a la inflació ha suposat que les famílies vulnerables avui dia han de destinar 3 de cada 4 € del seu pressupost a aliments, habitatge i subministraments, mentre que les famílies amb més recursos n’hi destinen menys de la meitat. Tot i que Allepuz ha remarcat que "moltes empreses energètiques s’han aprofitat de la conjuntura de la guerra d’Ucraïna per augmentar els preus".

Situació laboral

A Catalunya, 127.000 llars tenen tots els seus membres actius a l'atur. 396.000 llars a Catalunya tenen la persona sustentadora principal en una greu inestabilitat laboral, com alerta la Fundación FOESSA. Allepuz ha explicat que malgrat la millora dels indicadors per al reforma laboral, ha augmentat el nombre de famílies que viuen d’un salari que és insuficient per viure dignament.

"La pobresa en el salari s’està intensificant i la figura del treballador pobre creix", ha remarcat el director de Càritas Lleida.

Bretxa digital i rostre de dona

La representant del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya ha informat que Càritas presta especial atenció a la bretxa digital. "Donem suport a les persones que no tenen eines, però també formem a unes altres per saber com utilitzar-les", ha explicat.

Arnàez ha confirmat que amb l’acceleració de les noves tecnologies, la bretxa digital deixa de ser una conseqüència de l’exclusió, sinó que es converteix en un generador.

"moltes empreses energètiques s’han aprofitat de la conjuntura de la guerra d’Ucraïna per augmentar els preus"

Per una altra banda, Ribas ha indicat que "la pobresa continua tenint rostre de dona”. El 58% de les persones ateses per Càritas Catalunya són dones.

Reptes

El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha presentat les propostes polítiques d el'organització en la vetlla de l'inici de campanya electoral. "Estem cansats de reclamar canvis urgents i necessaris per fer possible la supervivència de 2 milions d’habitants de Catalunya en situació de vulnerabilitat", ha declarat.

"darrere de cada xifra hi ha persones"

Proposen garantir l’efectivitat dels drets humans, prevenir l’exclusió residencial de les persones en situació de vulnerabilitat, garantir el dret a una bona administració, desenvolupar el pla integral de cures per a totes les etapes de vida i polítiques d’ocupació, promoure una política migratòria que contempli oportunitats segures més enllà del mercat laboral i que revisi les condicions d’accés regular, protecció a les víctimes de violència de gènere i unificació estatal dels criteris d’actuació i per últim, garantir que la cooperació al desenvolupant contribueixi a l’enfortiment de la societat civil.

El bisbe de Lleida i president de Càritas Diocesana de Lleida, Salvador Giménez, ha recordat que "Càritas és la cara més visible del carisma caritatiu de l’Església". L'organització vol ocupar-se de les persones més fràgils motivades com mana Jesucrist en l’Evangeli. "Càritas presenta la imatge més bonica de l’Església al món sencer", ha afirmat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.