Vés al contingut
Catalunya Religió
pessebre-ajuntament-barcelona-00
Galeria d'imatges

CR El pessebre de la plaça de Sant Jaume que instal·la l'Ajuntament de Barcelona serà tradicional, però amb alguns matisos. Aquest dilluns al matí el consistori ha presentat la nova proposta de pessebre per aquest 2023 que fa pocs dies va avançar que seria en format tradicional. L'autor de l'obra, Ignasi Cristià, ha explicat que la instal·lació serà tradicional perquè mostrarà les tres escenes principals dels pessebres: el naixement, els pastors i els reis d'Orient. Però a la plaça Sant Jaume no hi veurem les figures tradicionals del pessebre de casa, sinó "imatges contemporànies amb les quals el ciutadà de Barcelona es podrà sentir reflectit".

"I què és tradicional?". És la pregunta què ha llançat Cristià als periodistes després de ser preguntat sobre si es podrien veure les figures tradicionals del pessebre a la plaça Sant Jaume de Barcelona. El nou pessebre "reinterpretarà en clau barcelonina i contemporània la tradició napolitana", ha dit.

El pessebre de Barcelona reinterpretarà la tradició napolitana i costarà uns 100.000 €

Ignasi Cristià ha explicat que el pessebre tradicional napolità és un pessebre que respecta les tres escenes principals del pessebre i les combina amb altres imatges totalment diferents i quotidianes. En aquesta línia, Cristià ha ideat un fons barceloní amb imatges del skyline de la ciutat amb retalls a diferents nivells d'imatges de la vida quotidiana barcelonina i conviuen amb les tres escenes del pessebre. Amb tot, l'autor ha assegurat que també hi haurà elements tradicionals reinterpretats com un tió o una caganera.

"El protagonista del pessebre napolità és la ciutadania", ha assegurat Ignasi Cristià. I per aquest motiu, l'obra d'enguany vol ser "un pessebre per una ciutadania que representi la ciutat". "És una invitació a què els barcelonins i barcelonines se sentin identificats amb el pessebre", ha conclòs.

@catreligio Avui anem a la presentaciò del #pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona! La instal·lació combina tradició en diàleg amb l’actualitat. Us ho expliquem tot al nostre web! #parati #fyp #estiktokat #tiktokcat #catalunya #barcelona ♬ Company success (middle) - TimTaj

Darrere de la instal·lació també es podrà veure un recorregut per la història de la tradició del pessebre amb motiu de la celebració dels 800 anys del pessebre a Catalunya.

L'estructura tindrà planta de mitja circumferència, una amplada de poc més de 15 metres, una fondària de prop de 10 metres i mig i s'elevarà més enllà dels 7,5 metres d'alçada. Amb tot, el muntatge ha patit algun canvi. Un dels treballadors de l'obra ha explicat a la premsa que quan van iniciar la instal·lació es van adonar de la inclinació de la plaça Sant Jaume i això va fer que haguessin de canviar l'orientació del pessebre.

“La polèmica és bona perquè crea debat i diàleg”

Cristià ha explicat que l'encàrrec inicial de l'Ajuntament de Barcelona va ser que el nou pessebre poses en valor la ciutat de Nàpols del segle XVIII, que respectes les tres escenes principals del pessebre i que permetés un diàleg amb la ciutadania. L'Ajuntament també ha informat que la instal·lació ha costat uns 100.000 €.

Sobre les polèmiques dels darrers anys, l'artista s'ha mostrat optimista. "La polèmica és bona perquè crea debat i diàleg", ha dit.

La instal·lació es podrà visitar entre l'1 de desembre i el 6 de gener.

A més del de la plaça Sant Jaume, l'Ajuntament de Barcelona ha subratllat que a la ciutat es podran veure dos pessebres monumentals més. El del Museu Frederic Marès, a càrrec dels Pessebristes de Barcelona i que està dedicat a sant Francesc d'Assís, i el del Monestir de Pedralbes que representa la simbologia dels temes del naixement i l'anunciació dels pastors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.