Vés al contingut
Catalunya Religió
condemnes-compartides-claret-00
Fotografia: Claretians.

CLARETIANSCoincidint amb la Jornada Mundial dels pobres que se celebra aquest 13 de novembre, l’Editorial Claret ha publicat el llibre Condemnes compartides amb col·laboració de la Fundació Obra Mercedària. Es tracta d’un recull d’entrevistes a interns de presons que va teixint un relat d’històries personals. L’ha escrit Núria Ortín amb l’objectiu de donar a conèixer com és viure a la presó en diferents parts del planeta.

Al llarg dels capítols es troben perfils de tots els colors, ideologies diferents, delictes i orígens molt variats que enriqueixen el llibre. Els testimonis donen una visió global i real d’un món “desconegut per la majoria de la societat”, expliquen des de l’Editorial. En diferents capítols es critica el sistema social, el funcionament jurídic, el silenci de la societat i també es denuncia la corrupció, els personalismes i algunes lleis i actuacions dels governs i de les institucions. D’aquesta manera es poden captar les diferències entre els centres penitenciaris dels diferents continents: “No és el mateix parlar de l’Àfrica que de Centreamèrica o de l’Estat espanyol”.

Mitjançant les entrevistes, el lector podrà empatitzar amb els protagonistes, entenent la situació sempre difícil i impactant que comporta la privació de llibertat. En alguns testimonis apareix la pobresa extrema, econòmica, psicològica i cultural, tant en l’àmbit personal com familiar, que es manifesta en vivències doloroses. Malgrat els drames personals que es dibuixen en totes les històries, en el to utilitzat per l’autora es reconeix el seu caràcter. “On hi hauria rius de llàgrimes, trobem rialles, positivitat i sentit de l’humor”, diu l’Editorial.

Una vida en favor dels privats de llibertat

Núria Ortín és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, diplomada en Humanitats i tècnica en Imatge i So. Ha cursat el programa Lideratge i Innovació Social a ESADE Business School. Als 20 anys va començar a treballar a Ràdio Estel fent de tècnica, productora, locutora i col·laborant en diferents programes. Va crear el Club+amics per organitzar viatges i esdeveniments, fent de relacions públiques i relacions institucionals.

Des de l’any 2016 és la directora de la Fundació Obra Mercedària, present a 6 països de 3 continents diferents, treballant a favor dels privats de llibertat i per les persones més vulnerables i necessitades de la societat. Ha visibilitzat l’impacte que suposa la presó per a les dones recluses a Wad-Ras amb el podcast ‘Temps Mort’ a Catalunya Ràdio. Ha documentat i participat en el programa ‘Segona oportunitat’ del 30 minuts de TV3.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.