Vés al contingut
Catalunya Religió
passions-cat-sagrada-familia-12
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR La cripta de la Sagrada Família s’ha quedat petita per la presentació de la temporada de Passions de Catalunya. Un acte que ha tingut lloc aquest dissabte amb la presència de representants de totes les Passions d’arreu del territori i que ha estat protagonitzat per les actuacions teatrals i musicals diverses de l’obra de la mort i resurrecció de Jesús. La presentació de les Passions de Catalunya ha comptat amb la presència de l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, qui ha assegurat que "la vida de Jesús continua sent molt atractiva".

En el seu discurs, el cardenal Omella ha recordat que parlar de les Passions és “parlar d’una tradició que s’ha mantingut durant més de cinc segles” i que ha esdevingut Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En aquest sentit, ha agraït a les administracions el fet de “treballar per ajudar aquestes iniciatives” i s’ha mostrat satisfet perquè Església, Generalitat i municipis “col·laborin per un mateix objectiu”.

Per a l’arquebisbe, les representacions de la vida de Jesús “emocionen i toquen el cor i l’ànima”. “La Passió obre les portes a l’encontre personal amb Jesús i no deixa indiferent a ningú, sigui més aviat o més tard”, ha dit.

Per aquest motiu, per al cardenal, els actors i actrius de la Passió tenen “una gran missió”. “Explicar amb escenes una història preciosa que pot transformar les nostres vides”. L’arquebisbe els ha animat a seguir-ho fent i a “deixar entrar el protagonista de l’obra”.

“Les Passions representen tot el que són la nostra cultura i les nostres tradicions”

Als actors, actrius i totes les persones que fan possible les representacions també els ha recordat que “gaudeixen doblement”. En primer lloc, pel missatge que es transmet al públic i, en segon lloc, pel procés que es viu interiorment i espiritualment abans i després de sortir a l’escenari. “Una experiència que conec de ben a prop perquè jo també havia fet molt teatre quan era jove”, ha bromejat.

Per a Omella, la vida de Jesús “continua sent molt atractiva”. I, a més d'amb les Passions, ho ha exemplificat amb la sèrie d’èxit The Chosen, que relata la vida de Jesús.

L’arquebisbe ha tingut un record especial amb la situació de Terra Santa i les diverses guerres del món. Ha parlat de la seva recent visita a Jerusalem i ha demanat que les representacions puguin ser també portadores de pau.

Finalment, Omella ha agraït l’esforç i dedicació dels implicats i els ha animat a “continuar vivint amb devoció”.

Cada Passió té el seu punt de vista i la seva història concreta

El rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte destacant el lema d'enguany de Setmana Santa de la basílica: "La Sagrada Família és Passió". "I ho és especialment aquest any per actes com el d'avui amb la presència de totes les Passions de Catalunya", ha dit.

El rector del temple ha explicat que el seu objectiu, igual que el de les Passions, és "contribuir al fet que la gent visqui intensament la Passió de Jesús i pugui viure, posteriorment, la seva resurrecció".

Les Passions, bolcades cada cop més en la igualtat i el feminisme

"Cada Passió té el seu punt de vista i la seva història concreta". El president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, ha reivindicat la importància de les Passions a la cultura catalana i a la societat civil. "Fem molt més que una representació", ha dit.

Carapuig també ha destacat el treball d'igualtat i feminisme que s'està duent a terme des de la Federació Catalana de Passions: "Hem creat una comissió i estem treballant per crear els protocols necessaris".

En la mateixa línia, la Federació Catalana de Passions, en les darreres temporades, ha posat l'accent en el paper de les dones a les representacions "tant damunt com a baix de l'escenari". A més, ha subratllat la Passió que prepara Vilanova i la Geltrú i que s'estrenarà enguany i vol ser itinerant. Es tracta d'una representació de la Passió "amb veu de dona".

A més de la de Vilanova i la Geltrú, Carapuig també ha destacat les dues Passions que s'han incorporat enguany a la federació: la de la Bisbal d'Empordà, que s'ha recuperat després d'haver estat prohibida i la de la Comunitat Sant Pere Claver del Clot, que també s'ha recuperat i destaca per narrar la història a través de les protagonistes de la vida de Jesús.

Finalment, el president de la Federació Catalana de Passions ha anunciat que l'any que ve, coincidint amb la celebració del Mil·lenari de Montserrat, la presentació de la temporada tindrà lloc a aquest monestir i es preveu poder representar diferents escenes de la Passió per cada una de les agrupacions teatrals.

Cada Passió aporta una mirada diferent com una mostra de la diversitat del país

En representació de les diputacions i els ajuntaments que acullen les Passions ha parlat Jordi Camps, diputat de cultura de la Diputació de Girona. "Les Passions representen tot el que són la nostra cultura i les nostres tradicions", ha dit Camps. Per aquest motiu, ha assegurat que les administracions fan costat a les associacions perquè la cultura "tiri endavant", però ha admès que, a vegades, "hem de creure-hi més".

La directora general de Cultura Popular, Adelaida Moya, ha destacat la tasca de la Federació Catalana de Passions per posar context als textos de les Passions en els darrers anys. Una feina que ha permès "donar major protagonisme a la veu de les dones d'aquesta història que, fins ara, havien estat secundàries".

Moya ha encoratjat als assistents a veure les diferents Passions del país perquè "aporten una mirada diferent i són una mostra de la diversitat". "El col·lectiu del teatre amateur agrupa gent diversa, de diferents àmbits i de totes les edats que representen una obra molt fonda", ha conclòs.

Carles Malfeito, com a vicepresident de la Federació Catalana de Passions, ha estat l’encarregat de conduir l’acte. Ell ha anat presentant els diversos parlaments i també les diferents actuacions teatrals i corals que s’han presentat.

Un cor, la Pietat i l'entrada a Jerusalem

A més dels diversos parlaments, durant la presentació de les Passions han tingut lloc diverses representacions teatrals i musicals. El Cor Carreras Dagas de la Passió de la Bisbal d’Empordà ha cantat ‘Stabat Mater’ i ha interpretat diverses peces musicals mentre s’han vist vídeos de totes les Passions del territori.

Jordi Mateu, de La Passió de Castellvell del Camp ha escenificat l’entrada a Jerusalem i La Passió de Vilanova i la Geltrú ha presentat una escena de la seva nova obra.

Segurament el moment més emocionant ha estat la representació de La Pietat d’un grup d’actors i actrius. Un moment pel silenci i la contemplació que també ha estat acompanyat del Cor Carreras Dagas.

Els representants de les diferents Passions de Catalunya, després de l’acte a la Cripta, han pogut visitar la basílica de la Sagrada Família.

Un acte amb representació política i eclesial

En l’acte de presentació de les Passions també hi ha estat presents el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol; el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director del Secretariat Diocesà de Confraries i Germandats, Manuel Zamora; el secretari pastoral de la basílica i de la parròquia de la Sagrada Família, Llorenç Benet; la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda; l’expresidenta del Parlament de Catalunya Laura Borràs; la directora de Cultura de les Terres de l’Ebre, Maria Victòria Alumini; l’exdirectora general de Cultura Popular, M. Àngels Blasco; i l’anterior subdirector de Cultura Popular, Antoni Herrera; a més d’altres alcaldes i regidors de Cultura de diferents poblacions del territori.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.