Vés al contingut
Catalunya Religió
Premi Joan Gomis 2023
Foto: Maria Guitart.
Galeria d'imatges

CR “Hi ha premis com aquest, amb aquest nom, que fa que te l’hagis de merèixer fins al final de la teva vida professional”. Amb aquesta contundència s’ha expressat en rebre el Premi Joan Gomis, en la categoria de trajectòria periodística, Plàcid Garcia-Planas, aquest dimecres a l’acte del lliurament del guardó. La periodista Carmina Balaguer també ha recollit el premi, en la categoria d’obres periodístiques.

Un premi ha recordat la presidenta de Justícia i Pau, Dolors Fernàndez, que després de divuit anys d’història “té tot el seu valor”. Recordar la figura de Joan Gomis a través del guardó, ha afirmat, és recordar “un dels pioners d’aquest periodisme compromès, que feia pensar”, igual que han fet amb els seus treballs, ha reconegut Fernàndez, “els guardonats d’aquest any”.

El reportatge Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros, de Balaguer i publicat a National Geographic, es tracta d’un reportatge etnogràfic sobre l’educació en contextos d’altura. El jurat destaca la qualitat del text i el seu estil literari. Amb sensibilitat, l’autora descriu la vida de les mestres rurals a los Valles de Altura, a la província argentina de Jujuy. Amb el reportatge, el lector s’endinsa en els costums, creences i formes de vida d’aquestes comunitats indígenes i és testimoni de la perseverança i saviesa de les mestres en aquest indret remot d’extrema bellesa.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat a Plàcid Garcia-Planas. Nascut a Sabadell l’any 1962, Garcia-Planas és un referent del periodisme i el reporterisme. Ha treballat a la secció internacional de La Vanguardia des de 1988. Com a reporter internacional, ha cobert més d’una desena de conflictes bèl·lics: a Bòsnia, al Pròxim Orient, a Afganistan o a Ucraïna. Al llarg de la seva trajectòria, ha fet un periodisme honest i rigorós. Les seves cròniques són relats on les històries personals, amb els seus matisos i contradiccions, s’entrellacen amb fets, dades, i una anàlisi profunda de situacions molt complexes.

Carmina Balaguer ha relatat com la seva història ha suposat quatre anys d’elaboració. El seu reportatge retrata dones “que no temen la mort perquè estimen la vida, que arriben allà on ningú arriba, que fan més de vint hores en mula per precipicis per arribar al seu lloc de feina i garantir així un dret universal com és l’educació”.

Cada reconeixement ha reconegut Balaguer, és com un petit oasi per reflexionar i confirmar “que anem pel bon camí”. Balaguer ha finalitzat els seus agraïments recordant la figura de Joan Gomis. “Poso sobre la taula un dels valors essencials de la cosmovisió andina segons la qual el camí sempre es construeix posant la mirada a aquells que van ser-hi abans. Visc aquest premi com un símbol”.

Per a Plàcid Garcia-Planas “hi ha premis i premis”. Aquest premi Joan Gomis, amb aquest nom, ha afirmat, “fa que te l’hagis de merèixer fins al final de la teva vida professional”. El periodisme, ha explicat Garcia-Planas, “és coral o no ho és”, i ha recordat com el 90% de la seva feina és a taula, on ha après a escriure “editant als altres”.

Una i altre, ha afirmat el president del Fons Català per al Desenvolupament, Jordi Cuadras, són “exemples de la necessitat del periodisme, la necessitat de tenir ulls per explicar què passa allà on la nostra mirada no arriba”. El periodisme social, ha explicat, “és el que vosaltres practiqueu, i és per això que avui ho reconeixem”.

Cuadras ha aprofitat el reconeixement per fer una crida a protegir la feina dels periodistes en situació de conflicte. “No podem tolerar ni acceptar que en un mes més de trenta periodistes hagin estat assassinats a la franja de Gaza; tampoc podem oblidar periodistes assassinats a l’Amèrica Llatina o periodistes que tenen moltes dificultats per fer la seva feina en altres països del món”.

Necessitem més que mai, ha explicat, “el periodisme, un periodisme profund que ens ajudi a entendre la realitat polièdrica del món que vivim. Sense això el populisme té una pista d’enlairament enorme. I si això passa, és sinònim de regressió”, ha conclòs.

Enguany el jurat del Memorial ha estat format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Pau, Mans Unides, LaFede.cat, la Liga Internacional de Mujeres por la paz y la Libertad, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, les revistes El Ciervo i Foc Nou, una representant de la família Gomis i els periodistes Kim Manresa i Queralt del Castillo. Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 €. Els premiats han rebut una il·lustració original de Joan Gomis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.