Vés al contingut
Catalunya Religió
mnac-pintures-gotiques
Fotografia: Vicente Maza Gómez sota llicéncia C.C. 3.0.

ACNExperts internacionals s'han reunit en un gran congrés sobre pintura mural romànica, organitzat pel MNAC, que durarà fins el 15 de setembre. En concret, 30 prestigiosos especialistes en pintura mural medieval, de diferents institucions i universitats internacionals, estan reunits per posar en relleu "l'extraordinària col·lecció de pintura romànica del museu, i comparar-la amb altres conjunts altmedievals, coptes i bizantins”.

Es tracta d’un congrés que neix de l’estreta col·laboració del MNAC amb la UAB i la Sapienza Università de Roma, i la seva primera edició va tenir lloc el 2019 a Roma, sota el títol ‘Art i artistes entre Bizanci i Occident després de la Quarta Croada’.

s'està analitzant per primera vegada el fenomen de la pintura arrancada a Catalunya i a Itàlia en relació amb altres exemples deL mediterrani

Durant les jornades que s'estan celebrant. s'està analitzant per primera vegada el fenomen de la pintura arrancada a Catalunya i a Itàlia en relació amb altres exemples de l’àmbit mediterrani, com ara Xipre, Grècia, Egipte i Israel. Els experts analitzaran, a més, els lligams existents entre les diferents àrees del Mediterrani per aprofundir en el coneixement de la tradició de la pintura mural i del mosaic parietal.

En el curs d’aquestes jornades es parlarà també sobre les incorporacions de fragments de pintura que està realitzant el Museu Nacional en els conjunts de Sant Climent de Taüll i Sant Pere del Burgal, i es donaran a conèixer les més recents investigacions dels equips del MNAC sobre aquests cicles pictòrics quan es compleixen cent anys de la seva museïtzació.

Un altre dels temes que es tractaran és la distribució de les imatges en una església pintada, per entendre com podia ser la percepció original de l’espai en aquests conjunts. Els experts abordaran també les estratègies que tant els museus com els llocs originals han portat a terme per ajudar l’espectador a recrear l’experiència primigènia d’aquests conjunts.

El Congrés culminarà amb una jornada a la Vall de Boí, on es desplaçaran els ponents, que pertanyen a institucions i universitats com ara el Byzantine Museum de Nicosia, el centre dels Monuments historiques de França, les universitats de Cleveland, Atenes, Aix-en-Provence, Roma, Milà, Florència, Bolonia, Urbino, Verona, Catania, la Complutense de Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.