Vés al contingut
Catalunya Religió
pintures Bruc llibre
Galeria d'imatges

Glòria Barrete –CR "El patrimoni no s'entén ni té sentit sense explicar-lo ni divulgar-lo". Amb aquesta afirmació iniciava la historiadora local del Bruc, Gemma Estrada, la presentació aquest diumenge del llibre Les pintures murals gòtiques de l'església de Santa Maria del Bruc i la seva restauració. Una obra coral, amb cinc autors i autores, que valora el conjunt mural gòtic de la parròquia i, sobretot, el seu procés de recuperació i restauració. El llibre, el vuitè volum de la col·lecció local del Bruc, està editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

L'obra té cinc capítols que detallen i analitzen el conjunt pictòric, de finals del segle XIII, que ha passat per nombrosos processos de restauració. L'any 1958 el rector d'aquell moment, Jaume Torrent, descobreix el conjunt, amagat sota capes de calç i pintures. L'any 2018 s'inicia la restauració del conjunt coral, que finalitza l'any 2020, en ple confinament per Covid-19.

Un procés de descoberta i conservació, s'ha explicat durant la presentació a l'església del Bruc, que també va comportar ser-ne conscients, anys enrere, del veritable estil de les pintures de l'edifici romànic. Va ser durant un treball de carrera d'Història de l'Art de la Gemma Estrada, una de les autores del llibre, quan el seu professor va descobrir que les pintures eren gòtiques i no romàniques. "Aquell treball i aquella descoberta són els precursors d'aquest llibre", ha reconegut Estrada.

El professor, actual catedràtic d'història de l'art a la Universitat de Barcelona, Antoni José Pitarch, ha afirmat en la presentació que durant molts anys a Catalunya "hem pensat que el gòtic no és tan de casa bona i que nosaltres som més romànics". Gran error. Aquest menysteniment de l'estil gòtic "no ens ha deixat veure tot el ric patrimoni del nostre país", ha recordat. Sovint, ha confessat, "fa de maldir que una cosa no és tan antiga com el romànic". Els edificis, ha afirmat, "tenen dues pells, les de fora i les de dins, i no tenen per què ser del mateix temps". La parròquia del Bruc és del segle XI, però les pintures són del segle XIII.

El llibre, al voltant dels cinc capítols, expressa com són, què són i què s'ha de fer amb les pintures gòtiques de la parròquia del Bruc. El primer capítol, a càrrec de Gemma Estrada, dona les claus per entendre l'edifici i el seu context; el segon capítol, escrit per Montserrat Pagès, parla de la iconografia de les pintures i li dona sentit. "Les pintures gòtiques del Bruc compten amb una representació teofànica, pròpia del romànic, i alhora amb una visió epifànica, pròpia del gòtic", ha explicat Pitarch.

El tercer capítol explica la conservació de les pintures gòtiques a Catalunya i ha anat a càrrec de Pere Rovira. El quart capítol, escrit per Rosa M. Gasol, analitza les tècniques murals pròpies del gòtic català, i el cinquè capítol, a càrrec del restaurador en cap, Voravit Roonthiva, expressen els pensaments i meditacions del restaurador durant tot el procés de treball.

Un gran compendi ha detallat Pitarch, "per començar a valorar les pintures del Bruc".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.