Vés al contingut
Catalunya Religió
jesuites-llibre-francesc riera
Fotografia: Jesuïtes.

Roger Vilaclara –CR Connectats a la societat i anunciant un Evangeli que "xoca amb les forces que mouen el món". Així ha estat, és i serà la presència de la Companyia de Jesús a Barcelona segons el jesuïta Alexis Bueno. El superior de la comunitat del Sagrat Cor ho ha posat de manifest durant la presentació del nou llibre de Francesc Riera Els jesuïtes a Barcelona s. XIX-XX. Un llibre centrat en el que han anomenat "la tríada apostòlica": l'església, la comunitat i l'escola de Casp. El llibre s'ha presentat aquest dimarts 6 de febrer a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia.

El superior actual de la comunitat de jesuïtes del Sagrat Cor, Alexis Bueno, ha parlat del llibre com "un homenatge a molts anys d'història". Una història que ha definit com a "complicada" amb uns jesuïtes "sempre amb les maletes posades pel fet de ser expulsats una vegada i una altra per cada règim nou". Per a ell, el llibre planteja "qui som nosaltres, quines són les nostres arrels i cap on anem".

Bueno ha recordat unes paraules de Maria Bilbao, dels jesuïtes de Sarrià, i ha explicat que la Companyia de Jesús, amb la seva llarga història, té "unes arrels molt fondes que són Jesús de Natzaret". També ha destacat els canvis de l'escola de Casp: "Ha hagut de ser molt flexible per adaptar-se al llarg dels anys".

“La Companyia de Jesús sap promoure els talents de les persones i doblegar els líders perquè siguin capaços de treballar junts”

En la seva intervenció, Alexis Bueno ha fet un repàs d'alguns dels jesuïtes més destacats que van passar per Casp durant l'època del llibre: Fèlix Cerdà, Lluís Fiter, Gabriel Palau o Ignasi Casanovas. "Tots ells eren jesuïtes en acció", ha dit després de destacar-ne les seves personalitats i el seu treball organitzat.

De l'obra de Casp, el jesuïta ha explicat el motiu de "la tríada apostòlica: residència, església i col·legi". Es tracta d'una tradició des dels inicis dels jesuïtes. "Sovint demanaven un col·legi a la Companyia en una ciutat amb unes necessitats específiques", ha dit. "Els jesuïtes deien sí, però demanaven finançament per poder fer una comunitat i una Església per poder tenir una congregació mariana", hi ha afegit. Aquest mètode ha permès "un ecosistema de relació i benefici mutu".

Finalment, Bueno ha subratllat que, de la lectura del llibre, un pot quedar "ple de nostàlgia i d'estranyesa". Nostàlgia per uns temps passats amb grans números de capellans o de fotografies plenes de joves i estranyesa pel fet de trobar-se en un altre món. Sobre aquests sentiments, ha demanat "no confondre el creixement del Regne pel qual nosaltres treballem amb el creixement del poder de l'Església i de la Companyia".

El llibre permet recordar que "la Companyia sempre serà cultural i contracultural, estarà connectada amb la societat i el seu temps i anunciarà un Evangeli que xoca sempre amb les forces que acostumen a moure el món".

El superior de la comunitat de Casp es queda amb la certesa que d'una congregació que "sap promoure els talents de les persones" i que, amb la mateixa força, treballa per "doblegar els líders perquè siguin capaços de treballar junts en una causa més gran". "Un bon equip de futbol necessita els 'Mesís', però també a tots els seus jugadors al costat", ha conclòs.

“A Casp i a la Companyia tenim resposta a les necessitats de cada moment”

L'autor del llibre, Francesc Riera, ha recordat les paraules de Raimon Algueró que el van inspirar a fer aquesta publicació: "Qui perd els orígens, perd la identitat". En aquest sentit, Riera ha volgut recuperar els orígens perquè "inspirin la seva creativitat i l'esperit amb què ho feien", ha dit.

Sobre el procés d'elaboració del llibre ha dit: "Fa molt de respecte investigar". Amb tot, ha assegurat que, durant aquest període, la sensació és que "llegint, parlant i estudiant toques terra santa". Riera ha destacat que aquesta és una primera part d'una sèrie amb què segueix treballant. Seran tres capítols i el segon ja s'ha enviat per correu electrònic.

Compartir projectes i missió

L'actual directora del Col·legi del Sagrat Cor dels Jesuïtes, Maite Andreu, ha posat de manifest la relació de l'escola amb el seu passat i el manteniment de la seva essència. Ha parlat d'una obra "digna, però moderna i funcional". N'ha destacat el creixement a l'inici i també l'actual, però de manera diferent: "En aquests moments l'escola acull cada setmana nous alumnes nouvinguts". També ha parlat de la pedagogia pròpia dels jesuïtes que segueix "molt present" en una proposta de "transformació educativa" que lliga amb els inicis de Casp.

Andreu ha destacat el paper de l'església dins la societat. "Estant al costat de Via Laietana, per les finestres hem vist passar un munt de manifestacions els últims temps", ha explicat la directora del col·legi. Ha parlat de l'acompanyament en aquests moments amb "una mirada oberta i compromesa amb l'entorn" i ho ha exemplificat amb l'1 d'octubre del 2017, quan es va organitzar el referèndum per la independència. "Tenim resposta a les necessitats de cada moment", ha dit.

També ha parlat del vincle entre església, comunitat i col·legi: "Malgrat que la dependència és menor, seguim mantenint el vincle". "Que continuem compartint projectes i missió per molts anys més", ha desitjat.

“Cada pas que ens presenta el llibre en la història és un salt al futur perquè és saviesa inspiradora”

Marta Millà, membre de les actuals Comunitats de Vida Cristiana (CVX), ha parlat dels joves en les Congregacions Marianes. Sobre el llibre de Riera ha expressat que es tracta d'una publicació "del present i sobretot per al futur". "Cada pas que ens presenta en la història és un salt al futur perquè és saviesa inspiradora", ha dit. Millà ha parlat d'una història espiritual, intel·lectual i social amb continuïtat i agraïment.

En el seu torn, Jaume Aymar, que és vicari de quatre parròquies de Badalona, ha parlat de l'arquitectura de l'església de Casp. En la seva exposició ha destacat com Jaume Martorell, arquitecte de l'església del col·legi, va ser un dels mestres d'Antoni Gaudí. En aquest sentit, ha comparat l'arquitectura del temple del centre de Barcelona amb el de la basílica de la Sagrada Família per entendre com Martorell va incidir en personatges tan importants com Gaudí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.