Vés al contingut
Catalunya Religió
caritas
Aniversari creació Càritas Barcelona, Sant Feliu i Terrassa | Càritas
Galeria d'imatges

CÀRITAS BARCELONA "Deu anys de reptes, novetats i canvis, però també d’esperança pel present i pel futur". Aquesta és la valoració dels deu anys de la creació de Càritas Diocesana de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, que s'ha dut a terme al Seminari Conciliar de Barcelona. La celebració, del 15 de juny, ha aplegat professionals i persones voluntàries de les tres Càritas i ha estat presidida pels directors de les entitats, així com pels bisbes de cadascuna de les diòcesis, exceptuant Barcelona, per la qual va assistir el bisbe auxiliar Javier Vilanova.

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha explicat que el 15 de juny de 2004 es van crear les tres diòcesis, que són fruit de la divisió de l’arxidiòcesi de Barcelona. L’any 2014, deu anys després de la separació dels bisbats, es va procedir a crear les tres Càritas Diocesanes corresponents. Per Busquets, aquesta confecció de les noves Càritas no va ser fàcil, i que moltes persones ho visqueren com una separació. “Les crisis són sinònim de canvi profund, de conseqüències importants”, va indicar Busquets.

Tot i això, també ha emfatitzat en el fet que després d’una crisi arriba un període de recuperació, i que d’aquesta situació n’ha pogut néixer un arbre amb tres branques. “Tot i que les branques han crescut en direccions diferents, aquestes sempre han tingut un mateix objectiu, que és d’aixoplugar a les persones més vulnerables. Puc afirmar que aquest objectiu l’hem complert amb escreix”.

“Càritas no només fa una acció social, sinó que aquesta acció està impregnada de Déu, de la caritat, i això és el més important”

Seguidament, Ramon Carbonell, director de Càritas Diocesana de Sant Feliu, ha explicat que Càritas Sant Feliu i Terrassa van començar de zero, i que no ha estat un camí fàcil. Tot i això, destaca que si bé les tres Càritas són entitats independents, formen un sol cos. “Compartim identitat i missió. Hem de cooperar, no competir, i aquests deu anys han estat una mostra d’aquesta col·laboració fraterna”.

Mònica Martínez, directora de Càritas Diocesana de Terrassa, recorda que la raó de ser de Càritas és treballar per donar resposta a totes les necessitats que truquen a la porta de l’entitat, i que independentment del cognom de les Càritas, totes elles treballen perquè la justícia social sigui una realitat.

“On hi ha Càritas, hi ha Déu”

El primer bisbe a intervenir ha estat Salvador Cristau, bisbe de Terrassa, el qual ha destacat que aquest desè aniversari ha de servir per observar la feina feta, però també per mirar cap al present i el futur. “L’objectiu de Càritas és posar les persones al centre. Si amb la creació de les tres Càritas hem pogut acostar-nos més als vulnerables, haurem fet una bona feina”, ha assegurat. Així mateix, destaca que on hi ha Càritas hi ha amor i que, per tant, també hi ha Déu. “Càritas no només fa una acció social, sinó que aquesta acció està impregnada de Déu, de la caritat, i això és el més important”.

En nom del Bisbat de Sant Feliu, Agustí Cortés, ha assenyalat que les Càritas creades l’any 2014 són expressió de l’obra de caritat que fa l’Església. “Aquest aniversari respon a l’esperit fecund de l’Església, i és bo que puguem celebrar-ho plegats”.

Finalment, Javier Vilanova, bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona, ha declarat que les tres Càritas sorgides l’any 2014 són expressió d’una vida que es va multiplicant, i que en aquesta nova etapa és imprescindible la implicació de persones joves. “Hem de preguntar-nos com impliquem als joves en l’acció social que desenvolupa Càritas, aconseguir que pugin al nostre vaixell”. Així mateix, demana continuar treballant en consonància amb les Càritas parroquials i arxiprestals, amb l’objectiu de continuar construint unes parròquies vives i implicades en la caritat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.