Vés al contingut
Catalunya Religió
20240406_5_ANIVERSARI_PERE_OLIVERAS
Fotografia: Càritas Barcelona.
Galeria d'imatges

Càritas Barcelona La casa d'acollida Pere Oliveras, de Càritas Barcelona, ha celebrat aquest dissabte el seu cinquè aniversari. El projecte, inaugurat el 24 de març de 2019, dona resposta a homes que es troben en procés de reinserció penitenciària. Per celebrar l’aniversari del projecte, s’ha oficiat una eucaristia a la parròquia de Santa Maria de Sants, s’ha gaudit de l’actuació del cor de Gòspel 'Little Light Gospel Choir', s’han bufat les espelmes i s’ha ofert un refrigeri a totes les persones assistents.

La casa d’acollida Pere Oliveras dona resposta a interns en segon grau, tercer grau o en llibertat condicional que compten amb permisos per sortir de la presó. Les persones que poden gaudir de permisos necessiten un domicili on anar. En moltes ocasions, no disposen d’una xarxa familiar que pugui acollir-les, i tampoc amb una llar o ingressos per disposar d’un habitatge. En aquestes situacions, "les persones poden decidir, voluntàriament, venir a Pere Oliveras”, explica Lourdes Ginestà, responsable dels serveis d'acollida per a persones en reinserció de Càritas Barcelona. La majoria dels que hi arriben s’hi estan una mitjana de 40 dies, tot i que hi ha homes que hi resideixen durant més temps, fins a la seva llibertat total.

“El nostre és un treball des de la vida quotidiana, des de la comunitat", diu. Les persones necessiten un acompanyament per fer front a l'impacte que suposa tornar a estar contacte amb la societat després del pas per la presó. Des d’aquest projecte treballen perquè tinguin "una total autonomia en el moment de la sortida definitiva”. Des de 2019 han passat 370 persones pel projecte, i durant el 2023 s’ha donat resposta a 133 homes d’entre 23 i 80 anys. D’aquests, gairebé la meitat són de nacionalitat espanyola, tot i que durant el darrer any han passat persones de fins a 25 nacionalitats diferents.

Un acompanyament integral

Quan la persona decideix entrar a la casa d’acollida, es comencen a treballar tots els hàbits de la vida quotidiana. “Els expliquem com moure’s per una ciutat que ha canviat molt d’ençà que van entrar a presó, però també treballem la cerca de feina, com elaborar el currículum o com millorar aspectes de l’àmbit relacional, entre d’altres”, explica Ginestà. Quan la persona ja està preparada per tenir una feina i mantenir-la, es comença l’acompanyament en la cerca d’habitatge.

Tot i aquest acompanyament integral, Càritas constata que encara hi ha estigmes i prejudicis sobre les persones que es troben o s’han trobat en situació penitenciària, i que això dificulta les seves possibilitats de reinserir-se al mercat laboral ordinari i a la societat. En el cas de les persones en reinserció penitenciària que Càritas acompanya, gairebé 3 de cada 4 es troben desocupades.

A aquesta dificultat s’hi suma el repte de trobar un habitatge de lloguer assequible, cosa que es fa gairebé impossible en una ciutat com Barcelona. “Fins i tot per llogar una habitació els demanen uns diners d’entrada i  unes condicions que són inassolibles per la majoria d’ells”, diu la responsable del projecte.

Amb tot, 9 de cada 10 persones que han passat per Pere Oliveras manifesten estar satisfets amb el suport rebut per part de Càritas, i la majoria afirmen que els ha permès gaudir d’un espai privat on viure, formar part de la vida comunitària del barri, rebre atenció psicològica, millorar la seva ocupabilitat o comptar amb un assessorament en matèria d’habitatge, entre d’altres.

Per mitjà de 16 places residencials i un equip professional present durant les 24h del dia, Càritas ofereix un espai on iniciar un procés de recuperació personal, emocional i relacional, així com un seguiment intensiu fins al compliment definitiu de la condemna. La casa d’acollida està situada al costat de la Parròquia de Santa Maria de Sants i porta el nom de mossèn Pere Oliveras, un figura molt arrelada al barri de Sants pel seu treball amb persones en risc d'exclusió social. 

Promoure més recursos per l'acompanyament en la reinserció

La casa d’acollida Pere Oliveras, juntament amb el projecte Llar Betània formen part dels serveis d'acollida per a persones en reinserció de Càritas Diocesana de Barcelona. En el cas de Llar Betània, ofereix el mateix acompanyament que Pere Oliveras, tot i que el projecte està destinat a l’atenció de dones en procés de reinserció. Des del seu inici l’any 2012, Llar Betània ha acompanyat 206 dones. Fins al dia d’avui, ambdós projectes porten acompanyades 576 persones. Aquests dos projectes formen part de les 2.000 places que Càritas Diocesana de Barcelona ofereix al conjunt de la diòcesi, per mitjà de pisos unifamiliars, pisos compartits i centres residencials.

“Projectes com Pere Oliveras o Llar Betània són únics al conjunt de Catalunya, i ens demostren que un model d’execució penal centrat en la reinserció social i laboral és possible", assegura Ginestà. "Cal continuar promovent mesures de compliment alternatives per afavorir que aquestes persones, després d’haver estat a la presó, puguin tornar a formar part de la societat", hi afegeix. Per a ella, és essencial que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya "promogui més recursos com aquests”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.