Vés al contingut
Catalunya Religió
sibila-bcn-3
Assaig del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona | Ariadna Comas (ACN).
Galeria d'imatges

ACN El Cant de la Sibil·la interpretat pel Cor Francesc Valls torna a la Catedral de Barcelona la nit de Nadal. La representació sacra es podrà escoltar a les 22.30 h i, tot seguit, se celebrarà la Missa del Gall presidida per l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. En aquesta ocasió, el compositor encarregat de la revisió contemporània de la música ha estat Benet Casablancas. Igual que els últims anys, la mezzosoprano Mariona Llobera encarnarà la Sibil·la i la direcció també anirà a càrrec de Pere Lluís Biosca. A Barcelona, es pot escoltar la nit de Nadal en vuit parròquies o temples.

Un any més, i ja en són 15, el Cor Francesc Valls participarà en el Cant de la Sibil·la. El de la Catedral de Barcelona té de particular que cada any un nou compositor és l’encarregat de fer-ne la revisió i els espectadors fidels saben que sempre hi trobaran alguna diferència.

El compositor Benet Casablancas ha assegurat que per ell ha estat “un repte important” perquè aquesta litúrgia és "un material mil·lenari i molt estimat". A més, ha afegit que alhora li va cridar l’atenció de l’encàrrec el fet de poder treballar combinant “tradició i modernitat”.

El també professor del conservatori del Liceu ha explicat que ha treballat “a partir del guió original del Cant de la Sibil·la” i que, per tant, aquesta melodia hi és molt present. Tot i això, també s'hi trobarà el seu estil particular, ja que “és important escriure amb el mateix llenguatge”, ha comentat Casablancas.

Precisament, on s’aprecien els canvis cada any és un cop acaba el moment més emblemàtic, quan la Sibil·la, a dalt del balcó fa el seu cant i avisa de la terrible profecia. Per cinquè any consecutiu, la mezzosoprano Mariona Llobera es posa en la pell d’aquest personatge. Llobera ha explicat que "sempre hi ha un punt d'emoció, perquè no només és cantar, sinó també interpretar". El motiu, per a ella, és que "és una posada en escena molt intensa".

Per Llobera, el més complicat de fer de Sibil·la és "entrar en el paper d'aquesta profetessa que ha vist la fi del món i fer-la creïble a tothom que l'està escoltant".

Sobre el Cant de la Sibil·la

El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la seu barcelonina l’any 1575. A la Catedral de Barcelona hi va haver una gran tradició de fer el Cant de la Sibil·la la nit de Nadal i es va representar, almenys en una segona època documentada, del 1481 fins al 1575.

El personatge protagonista, la Sibil·la, és una endevina del món pagà que cantant pronostica l’arribada del Messies, però també la de la fi del món. Aquesta cançó, d’origen mossàrab, acostuma a ser interpretada ‘a cappella’ i va ser traduïda al català al segle XIII.

Aquest cant era una tradició estesa per Europa durant l’edat mitjana, però va anar desapareixent en considerar-se un costum pagana. L’únic indret on s’ha mantingut intacta és Mallorca, on el 2010 la UNESCO el va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.