Vés al contingut

Comentari a la primera lectura del diumenge 19 durant l’any. A

Tots els personatges de l’Antic Testament captiven pel rol que exerceixen en els relats i textos on apareixen però alguns són particularment fascinants, un d’ells és el profeta Elies les narracions sobre el qual apareixen en el primer i segon llibre dels Reis (1Re 17-2Re 1). A la primera lectura d’aquest diumenge llegim un fragment del capítol 19 del primer llibre dels Reis( 1Re 19,9a.11-13a) on s’explica el trobament d’Elies amb Déu.

El text escollit es limita a la descripció de la manifestació ( teofania) de Déu a Elies però aquest esdeveniment té uns antecedents i unes conseqüències que cal tenir en compte per copsar el seu significat.

Elies fuig. Fuig com va fugir Moisès del Faraó d’Egipte que volia matar-lo (Ex 2,15), fuig com va fugir Jesús d’Herodes per salvar la vida desprès que aquest hagués fet decapitar Joan Baptista (Mt 14,13). De qui fuig Elies? Concretament de Jezabel la muller del rei Acab; aquesta havia enviat un missatge a Elies dient: “Que els déus em facin caure al damunt tota mena de mals si demà en aquesta mateixa hora no he fet amb la teva vida el que tu has fet amb la d'ells “ (1Re 19,2). Aquests ells es refereix als profetes de Baal que Elies havia ordenat degollar desprès d’haver-se demostrat la seva impotència per aconseguir que el seu déu Baal enviés el foc necessari per consumir la víctima de l’holocaust. La demostració del poder de Senyor que dona el foc per l’holocaust i concedeix la pluja desprès de la sequera (1Re 18,45), poder que es demostra superior per sobre del déu Baal, hauria de causar satisfacció al profeta Elies, però les amenaces de Jezabel capgiren la situació de tal manera que Elies ha de fugir.

El profeta fugitiu, doncs, es veu impotent davant les amenaces de la seva enemiga i per altra banda es troba submergit en una profunda crisi interior que el fa dubtar de si mateix i de la seva causa. Més endavant el profeta Jeremies viurà la mateixa experiència (Jr 20,9) Convençut que ha fracassat Elies vol morir com volia morir Moisés que pensava haver perdut el favor de Déu ( Nn 11,15). Un àngel es presenta per retornar-li les ganes de viure i el posa novament en camí. L’objectiu serà arribar a l’Horeb, la muntanya on Déu s’havia revelat a Moisès. Horeb és el nom que rep la muntanya del Sinaí en el corrent deuteronomista (Dt 1,2.6.19; 4,10.15; 9,8; 18,16; 28,69). Els 40 dies de marxa recorden els 40 dies que Moisès va estar a l’Horeb (Dt 9,9) i també als 40 anys que Israel va caminar pel desert (Nm 14,33). Elies reviu en la seva persona l’experiència de Moisès i del poble d’Israel.

La fugida prepara el trobament d’Elies amb Déu. “·Surt que passaré jo, el Senyor”. Déu treu Elies de la cova símbol de la protecció i seguretat que el profeta ha cercat davant la persecució (és Déu qui el protegirà), la cova és símbol de la nit, de la sensació de fracàs, de la por, només sortint de la cova el profeta podrà veure Déu. El vent huracanat, el terratrèmol i el foc són elements teofànics que trobem en la manifestació de Déu al Sinaí (Ex 19,16-19) i se suposa són propis de les manifestacions de les divinitats paganes.

Ni en el vent, ni en el terratrèmol, ni en el foc Déu es fa present, sinó en el murmuri d’un ventijol suau; són moltes les traduccions proposades, potser la més ajustada seria traduir per “un so de calma suau”. Per què aquest contrast? Potser el narrador ens vol dir que Déu porta a terme el compliment dels seus designis sense grans demostracions de poder. Déu vol fer entendre a Elies la conveniència de cercar mètodes més humans que la matança de profetes. Déu no necessita cap espectacularitat per revelar el seu poder.

Quan Elies es troba davant la presència de Déu es cobrirà el rostre amb el mantell per respecte i mogut per la convicció que ningú pot sobreviure desprès d’haver vist Déu (Ex 3,6;33,20; Jt 6,22-23).

Déu parlarà a Elies. Entre les coses que li encomana hi ha la unció del profeta Eliseu. Serà aquest qui defensarà l’honor de Déu i del profeta. La campanya contra la idolatria iniciada per Elies aconseguirà amb Eliseu la seva victòria.

Diumenge 19 durant l’any. 13 Agost de 2023

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.