Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 16 de setembre de 2014

L'Evangeli del dia explica com Jesús s'acosta a un seguici fúnebre: una vídua de Naïm ha perdut el seu únic fill. El Senyor realitza el miracle de tornar la vida al jove -afirma el Papa- però fa alguna cosa més: és proper. "Déu -afirma el Papa- ha visitat el seu poble." Quan Déu visita "hi ha alguna cosa més, hi ha alguna cosa nova", "vol dir que la seva presència és especialment allà." Jesús és a prop:

"Estava a prop de la gent. Déu que és capaç d'entendre els cors de la gent, el cor del seu poble. Després veu el seguici, i el Senyor s'acosta. Déu visita al seu poble, està enmig del seu poble, i cada vegada més a prop. Proximitat. És la forma de Déu. És una expressió que es repeteix a la Bíblia, moltes vegades: "El Senyor és mogut per una gran compassió". La mateixa compassió -segons diu l'Evangeli- que ha tingut quan ell havia vist tantes persones com ovelles sense pastor. Quan Déu visita al seu poble, li és proper, Ell s'acosta a ell i sent la compassió: es commou".

"El Senyor -ha prosseguit el Papa Francesc- està profundament commogut, com ho va fer davant la tomba de Llàtzer."Com es va commoure aquell Pare "quan va veure tornar a casa el seu fill "pròdig":

"Proximitat i compassió: així el Senyor visita el seu poble. I quan nosaltres volem anunciar l'Evangeli, portar endavant la paraula de Jesús, aquest és el camí. L'altre camí és aquell dels mestres, els predicadors de torn: els doctors de la llei, els escribes, els fariseus... Lluny de la gent parlen... bé: han parlat bé. Ells ensenyaven la llei, està bé. Però lluny. I aquesta no era una visita del Senyor, era una altra cosa. El poble no sentia això com una gràcia, perquè li mancava la proximitat, faltava la compassió, és a dir, patir amb la gent".

"Aquesta és una altra paraula -ha dit el Papa- que és l'adequada quan el Senyor visita al seu poble:" El mort es va incorporar i va començar a parlar, i ell -Jesús- el va tornar a la seva mare": "Quan Déu visita el seu poble torna l'esperança de la gent. Sempre. Es pot predicar la Paraula de Déu amb brillantor: hi han hagut molt bons predicadors en la història. Però si aquests predicadors no haguessin pogut sembrar esperança, aquella predicació no hauria tingut cap servei. És vanitat".

Pel que fa a Jesús, que ha tornat a la mare el seu fill amb vida -ha dit el Papa- "podem entendre el què significa una visita de Déu al seu poble. I demanar la gràcia perquè el nostre testimoni cristià sigui portador d'una visita de Déu al seu poble, és a dir, que la proximitat sigui la llavor de l'esperança".

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.