Vés al contingut
Catalunya Religió

(URL) 25 professors i investigadors es van reunir al rectorat de la Universitat Ramon Llull per avaluar resultats i propostes de millora de la implantació del Programa Caixa-Proinfància, que busca trencar el cercle de la pobresa hereditària amb una aposta clara per l’educació i la igualtat d’oportunitats. El passat divendres, aquesta xarxa d'investigadors de 14 universitats espanyoles van per posar en comú a Barcelona la recerca que estan desenvolupant en el marc del programa CaixaProinfància, enfocada a combatre la pobresa hereditària a través de l’educació en xarxa.

La URL coordina i lidera científicament aquesta xarxa que treballen des de fa set anys en un projecte comú de recerca i assessorament a l’Obra Social ”la Caixa” per combatre la pobresa hereditària, i específicament quan impacta negativament en la igualtat d’oportunitats dels menors de 18 anys. Aquesta col·laboració va néixer l’any 2010 quan la URL va assumir la direcció científica del programa CaixaProinfància.

El Grup de Recerca PSITIC Blanquerna-URL, liderat per l’investigador principal i alhora vicerector de Política Acadèmica de la URL, Jordi Riera, dirigeix aquesta acció d’I+D+i interuniversitària que inclou la tasca de la monitorització, l’avaluació contínua de resultats i la permanent actualització i assessorament al programa, en línia amb altres projectes europeus similars caracteritzats per la innovació en el camp de l’acció educativa i social en contextos de de vulnerabilitat social.

La URL coordina per a aquesta missió 13 grups més de recerca de 14 universitats espanyoles ja que recentment s’ha ampliat la xarxa d’ 11 a 14 universitats. Així, les universitats que col·laboren amb grups d’investigació i investigadors que configuren aquesta xarxa de recerca entorn de la pobresa infantil i donen suport I+D+I al programa CaixaProinfància són: la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears, la Universidad de Deusto, la Universidad Pontificia Comillas, la Universidad de Málaga, la Universidad de Murcia, la Universidad Pablo Olavide de Sevilla, la Universidad de Zaragoza, la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, la Universidad de la Laguna i la Universidad de Santiago de Compostela.

El programa s’ha implementat fins a dia d’avui en 30 ciutats i les seves àrees metropolitanes. Des del 2007, CaixaProinfància ha estat present a Barcelona, Bilbao, Lorca, Málaga, Madrid, Múrcia, Palma de Mallorca, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Valencia i Zaragoza. Al 2015 es va estendre a les localitats gallegues de Lugo, A Coruña, Ourense, Pontevedra, Ferrol, Santiago de Compostela i Vigo, a Ciudad Real i als municipis catalans de Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Lloret, Tortosa, Salt, Manlleu, El Vendrell i Figueres.

El programa CaixaProinfància vol actuar com a promotor i catalitzador d’un nou model d’acció social i educativa en xarxa i de caràcter interdisciplinari-comunitari per tal d’intentar trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i afavorir el ple potencial i les capacitats dels menors. En el conjunt d’Espanya, l’Obra Social ”la Caixa” atén anualment 56.000 infants, d’un conjunt de quasi 40.000 famílies ateses, de més de 10 ciutats espanyoles, a través d’una aportació de 55 milions d’euros anuals.

Els primers resultats que es recullen dels contextos on s’ha actuat indiquen, per exemple, que la taxa d’abandonament escolar d’aquests infants es redueix significativament, i s’incrementa el seu èxit escolar-educatiu. L’experiència acumulada després d’aquests anys i l’èxit aconseguit en aquest nou model d’acció social i educativa en xarxa i de caràcter interdisciplinari-comunitari ha dut a organitzar el I Congrés Internacional sobre “Infancia, pobresa i èxit educatiu: acció socioeducativa en xarxa”. El Congrés se celebrarà el 19 i 20 de desembre a Madrid, organitzat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el PSITIC, que compta també amb la col·laboració de la Red de Universidades Españolas contra la Pobreza Infantil i la Sociedad Iberoamericana de Pedagogía Social. El Congrés tractarà de l'acció socioeducativa en xarxa: transversalitat, col·laboració i governança; el lideratge d’intermediació: connectivitat i construcció de capital social; la prevenció a la promoció: polítiques de recolzament a les famílies i promoció de la infància; i la inclusió socioeducativa i coresponsabilitat. Properament estarà disponible el programa la web de l'Observatori CaixaProInfancia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.