Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
xerrades-catala-evangelics

Xavier Memba –CR Segons informes del Consell Evangèlic de Catalunya (CEC), només el 16% de les esglésies associades utilitzen una quantitat significativa de català en els seus cultes. I, de fet, només 4 esglésies locals afirmen fer-lo servir completament com a llengua vehicular. És per aquest motiu que el CEC promou les Xerrades en Català, una activitat que pretén fomentar l’ús del català a través de la seva pràctica i que enguany arriba a la seva segona edició.

Malgrat que no és l’objectiu principal, les Xerrades en Català podrien ser una eina per augmentar la utilització del català en les esglésies. Des del CEC volen que les persones interessades puguin millorar la seva pronunciació i fluïdesa a l’hora de parlar. Per aquesta raó, a les xerrades s’evita discutir sobre religió o altres temes polèmics que podrien dificultar el diàleg i la conversa.

"Considerem que és bo que tothom pugui parlar i entendre la llengua del lloc on viu". Per aquest motiu, des del CEC defensen la promoció d'aquesta activitat i en fan difusió a través de les xarxes socials amb l'objectiu "que s'apunti qui vulgui i qui vegi la necessitat d'aprendre català".

L'activitat del Consell Evangèlic de Catalunya que promou l'ús del català rep el suport de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana

Les sessions les dirigeix un dinamitzador i es realitzen setmanalment en grups petits d’unes vuit persones. El programa està estructurat per abordar tres propostes bàsiques: el projecte Junts per a persones que no tenen cap coneixement del català; el projecte Junts Avançat per a aquells que tenen una comprensió suficient del català, però no l'han parlat mai; i el projecte Xerrem per a aquells que parlen català, però necessiten millorar la fluïdesa o ampliar el seu bagatge lingüístic.

L'activitat es proposa a qualsevol persona que hi tingui interès i no necessàriament ha de ser membre d'una església o comunitat evangèlica. Des del CEC expliquen que fan difusió a les esglésies i entitats de l'àrea social del CEC i, després, cada organització fa difusió a les persones que atén.

De moment, l'activitat es fa en format telemàtic, però el CEC assegura que "s'ha parlat de fer les trobades presencials". Un fet que encara no s'ha pogut portar a terme a causa de la pandèmia.

Difusió, promoció i avaluació

La segona edició de les Xerrades en Català del CEC va començar aquest desembre, després d’haver-la de posposar per l’organització del IV Congrés Protestant de Catalunya. És una activitat que impulsa Dignitat, una organització del CEC que agrupa i coordina les organitzacions socials i les diaconies d’acció social de les esglésies evangèliques a Catalunya. Ho fan juntament amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) que ja havia col·laborat anteriorment amb l’església evangèlica Cecmavi de Barcelona.

L'organització del CEC que agrupa les organitzacions socials s'encarrega de fer promoció i difusió del projecte, fa el recull de persones interessades, atén incidències i, juntament amb la CAL, fa una avaluació anual del desenvolupament de l'activitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.