Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
(Escolapia) Durant el tercer trimestre del curs 2011- 2012, l’alumnat, famílies, PAS i professorat de les institucions educatives de l’Escola Pia de Catalunya van contestar de manera virtual una enquesta del clima a l’aula, de caràcter anònim i voluntari. Hi van participar 16.366 persones. Després de tenir els resultats de les enquestes, aquest gener, equips directius i professorat s’han trobat en el marc d’una sessió oberta per tal de posar en comú quin procés han seguit a les escoles per tal d’arribar a unes propostes de millora concretes. Aquesta enquesta es passarà tres cops durant el procés d’assemblea 2012-2015.
El qüestionari se centra al voltant de les relacions interpersonals en els espais educatius com a gran bloc. Juntament amb aquest tema, es planteja una dimensió vinculada amb el desenvolupament i que inclou aspectes d’organització, ordre, interès i participació, que són rellevants a l’hora de millorar l’autonomia i de desenvolupar l’acció educativa. El tercer tema sobre el qual es reflexiona són les propostes educatives que es desenvolupen a les aules en la línia d’educar persones amb capacitat de reflexió i de pensament elaborat. Entre d’altres factors, s’avaluen la relació professor/alumne, la comunicació, involucració, la cohesió d’iguals i suport, l’orientació cap a la tasca o l’interès i desenvolupament professional.
Es proposava una afirmació i es demanava el grau d’acord i/o la freqüència amb la qual cada individu creu que es dóna una circumstància concreta en la realitat viscuda. La resposta es gradua de l’1 al 4, sense terme mitjà. Els resultats es poden consultar.
El qüestionari
El qüestionari es basa en una enquesta validada a nivell nacional, encarregada pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu a dos professors de la Universitat de Barcelona (1998). S’ha adaptat a la realitat d’avui i de la institució, mantenint el cos teòric que la sustenta.
És el primer cop que es fa aquesta iniciativa, amb l’objectiu de conèixer la percepció dels diferents col·lectius sobre la convivència i les relacions interpersonals als espais de l’aula i l’escola, així com els avenços els propers cursos en aquests temes. Aquesta enquesta es repetirà tres cops durant 4 anys, cosa que permetrà veure l’evolució del clima d’escola i aula en cada institució i en el col·lectiu.

Hi van participar 16.366 persones: 11.805 alumnes (de 3r o 4t de primària, 1.951; de 5è o 6è de primària, 2.272; d’ESO, 4.862, de batxillerat, 1.997; i de cicles formatius/PQPI, 723), més de 3.100 famílies, 213 membres del PAS i 1.229 professors.

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.