Vés al contingut
Catalunya Religió
sigles-institucions-religioses
Fotografia: URC.

CR Tothom alguna vegada ha vist algunes sigles darrere d’un nom i no ha identificat el seu significat. Moltes institucions de vida consagrada i societats de vida apostòlica de l'Església catòlica fan ús d'aquestes abreviacions per identificar els seus components. Però què volen dir exactament? Hem parlat amb el germà marista Lluís Serra per respondre aquesta pregunta: “És un tret identitari més d’una persona”.

Les abreviacions són formes gràfiques abreujades que es classifiquen en abreviatures, sigles i símbols. En el món eclesial es fan ús d’aquestes abreviatures i sigles per definir cada una de les institucions religioses. “És una manera més d’ampliar la informació de cada persona”, diu Serra. I és que moltes d’aquestes sigles es fan ús per facilitar la definició de la persona.

Tot i això, no sempre en cal fer ús: “Hi ha vegades que si el context no ens ho demana, potser es pot obviar”. Però sí que hi ha moments o espais on és rellevant la presència d'algun membre de la institució i cal posar-ho. “No sempre és important, però és un tret identitari i de valor de la persona”, conclou Serra.

Abreviacions d'institucions de vida consagrada

La majoria dels acrònims que fan servir les congregacions són abreviacions dels noms originals del llatí. A continuació en destaquem algunes.

Els claretians darrere del sou nom hi afegeixen un C.M.F.. Aquestes tres inicials venen de Cordis Mariae Filius, en llatí, que es tradueix com a Fills de l'Immaculat Cor de Maria o Fills del Cor de Maria.

Els salesians responen a les sigles S.D.B. que són l’abreviació de Salesians de Dom Bosco. La Societat Salesiana de Sant Joan Bosco (en llatí Societas Sancti Francisci Salesii) és un institut religiós masculí de dret pontifici.

Per altra banda, la Companyia de Jesús fa ús de la seva traducció al llatí Societas Jesu. Així doncs, els jesuïtes utilitzen la S.J. darrere del seu nom.

Els escolapis també fan servir el llatí per les seves sigles de Scholarum Piarum (S.P. o Sch.P.). És l’abreviació del nom de l’orde dels Clergues Regulars de les Escoles Pies, en llatí: Ordo clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum

Pel que fa als germans maristes de les escoles responen a les inicials F.M.S., que són les sigles del llatí Institutum Fratrum Maristarum a Scholis (Institut dels Germans Maristes de les Escoles). La congregació dels Germans de les Escoles Cristianes, coneguts com a Germans de La Salle fan servir F.S.C.. És a dir, Institutum Fratrum Scholarum Christianarum.

El nom de les monges de la Companyia de Maria-Lestonnac o Orde de la Companyia de Maria Nostra Senyora van acompanyats de O.D.N.. Que són les sigles de Ordo societatis mariae Dominae Nostrae, és a dir, Orde de la Societat de Nostra Senyora Maria. Les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna, més conegudes com a Vedrunes, fan servir les sigles C.C.V. per acompanyar el seu nom.

Els monjos del Monestir de Poblet, que són de l’orde Cister, fan servir les sigles de O. Cist. (ordo cisterciensis). Mentre que els monjos de l’Abadia de Montserrat fan ús de O.S.B. (Ordo Sancti Benedicti), ja que formen part de l’orde de Sant Benet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.