Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Montserrat ha reformat totalment l’Espai audiovisual Montserrat, portes endins i l’ha convertit en un lloc que, per mitjà de les imatges, mostra el que és i el que significa Montserrat des dels tres eixos fonamentals que la configuren: la muntanya, el monestir i el Santuari de la Mare de Déu. A través dels vuit àmbits en què està dividit el recorregut se subratlla la singularitat d’un monestir amb prop de mil anys d’història,amb una presència constant i rellevant en la vida espiritual, social i cultural d’un país, que segueix amb una “ferma voluntat de persistir”, com ho demostren la seva editorial, el seu museu, la seva Escolania o Montserrat Comunicació.

Amb la visita a l’Espai Audiovisual Montserrat, portes endins els pelegrins i visitants poden descobrir i formar part de la vida de Montserrat, i a la vegada aprofundir en aspectes del seu passat, del seu present i del seu futur, d’acord amb la voluntat de la comunitat benedictina de donar resposta i contingut a la visita dels milers de pelegrins i visitants que volen saber què és i què significa Montserrat. Aquest audiovisual ha estat projectat per l’empresa Playmedia, amb el disseny de Josep M. Herms, el cost del qual ha estat assumit per l’empresa que gestiona els serveis del recinte del Santuari: L’Agrícola Regional SA (LARSA).
Durant el recorregut, el visitant es va trobant informació –elaborada en vuit llengües: català, castellà, anglès, francès, italià, alemany, polonès i rus- sobre les característiques de la muntanya, els orígens i la història del monestir, la devoció a la Mare de Déu de Montserrat arreu del món o testimonis de diversos monjos que parlen d’aspectes de la vida al monestir. Cal destacar també els diferents audiovisuals dels quals consta: un que introdueix en el què és Montserrat, un segon representa el sentit de fe que té la visita a Montserrat, el tercer mostra una jornada en la vida del monjo benedictí de Montserrat, que es pot veure en una pantalla de gran format i resolució (video wall), i, finalment, una interpretació, a càrrec de l’Escolania, d’una peça creada especialment, amb lletra del pare Lluís Juanós i música d’Albert Guinovart, i que clou l’espai audiovisual.
En els vuit àmbits en què està dividit l’Espai Audiovisual Montserrat, portes endins, que ocupa una superfície de més de 400 metres quadrats, es projecten audiovisuals de darrera generació i utilitzen innovadors recursos museogràfics. Tot pensat perquè el visitant s’endinsi en la muntanya, en la història del monestir o en el sentit de la vida monàstica d’una manera vivencial i amb un final emotiu on l’Escolania hi juga un paper destacat. El contingut de cadascun dels àmbits és el següent:
1.Què és Montserrat. Mostra visualment els pilars bàsics que defineixen Montserrat: muntanya, monestir i Santuari. A través d’un viatge per Montserrat podem conèixer alguns dels seus aspectes més significatius.
2.La formació de la muntanya. Montserrat té uns trets geològics ben particulars. Les seves formes actuals són el resultat d’una evolució de molts i molts anys, que ha convertit Montserrat en una de les icones més característiques del paisatge de Catalunya. Aquest àmbit dóna les claus per llegir com s’ha format aquesta muntanya tan singular.
3.Visita de pelegrins il·lustres. Montserrat ha tingut un paper molt destacat al llarg de la història. Pelegrins, visitants i personatges il·lustres l’han visitada dipositant en ella tot tipus d’anhels i pregàries. Aquest espai mostra alguns dels fets històrics més rellevants del monestir i del Santuari, evidenciant que Montserrat s’ha forjat tant amb els grans esdeveniments de la història com també amb els petits fets quotidians.
4.La Santa Imatge. La talla romànica realitzada durant el darrer terç del segle XII protagonitza aquest espai. Santa Maria de Montserrat, “la Moreneta”, ha estat venerada aquí i arreu, generació rere generació, fins els nostres dies. Aquest espai revela els seus principals aspectes iconogràfics, així com la seva veneració a diferents llocs del món.
5.La jornada dels monjos. La vida monàstica esdevé un dels pilars essencials de Montserrat. La comunitat de monjos benedictins, amb el seu treball i la seva pregària, han estat i són custodis d’aquest santuari i volen ser testimonis de fe i dels valors preuats que Montserrat representa. En aquest espai, el visitant es pot endinsar en el dia a dia de la vida del monestir i participar en algunes de les accions diàries dels monjos que habitualment queden fora de l’abast dels visitants.
6.Montserrat i la cultura. L’editorial Publicacions de l’Abadia de Montserrat, la Biblioteca, l’Escolania, Montserrat Comunicació i el Museu, són institucions vinculades als monjos de Montserrat. La comunitat benedictina, amb el seu treball constant i diari, ha vetllat per preservar i difondre la llengua i el patrimoni espiritual, cultural i històric del monestir i de Catalunya, fent-los arribar més enllà dels límits del Santuari. Una altra de les tasques primordials dels monjos és l’acolliment de pelegrins i visitants, que es fa principalment des de l’hostatgeria monàstica i, també, des dels diferents serveis que ofereix el Santuari.
7.L’Escolania. L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. La comunitat benedictina de Montserrat, amb un extens equip de professionals, té cura de la formació dels escolans. La seva principal missió és el servei al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat. En els darrers anys, l’Escolania també realitza gires de concerts de música sacra a Catalunya i arreu del món. En aquest espai es pot conèixer què és l’Escolania i quin és el projecte educatiu sobre el qual es fonamenta.
8.El Montserrat de tots. Montserrat és una comunitat d’esperit oberta a tothom. Un lloc que vol ser far d’evangelització en el qual es potencia el diàleg entre la cultura i la fe, un lloc d’intercanvi ecumènic i interreligiós, un lloc de pregària, de fraternitat i de pau. Aquest espai és el punt i final de la visita, i que convida els visitants a que visquin el seu propi Montserrat, a descobrir allò que el fa especial i únic al món.
L’accés al nou Espai Audiovisual Montserrat, portes endins és per l’oficina d’Informació de Montserrat, situada davant de l’estació del cremallera Montserrat-Monestir.
El cremallera de Montserrat premia els seus clients amb un 50% del preu de l’entrada
Els visitants de Montserrat que pugin amb cremallera podran gaudir d’un 50% de descompte en el preu de l’entrada de l’Espai Audiovisual -només caldrà que mostrin el bitllet a l’hora d’enretirar-la. Aquesta promoció de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) serà vigent del 5 de novembre al 31 de desembre de 2012, i també es podrà gaudir del mateix descompte a l’hora de comprar el bitllet per al Funicular de la Santa Cova de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.