Vés al contingut
Catalunya Religió
monestir-pedralbes-juliana-morell
Fotografia: ACN.
Galeria d'imatges

ACN El Monestir de Pedralbes de Barcelona ha presentat aquest dilluns l'exposició 'El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)' que es podrà veure des del 13 de desembre al 14 d'abril de 2024. A través de material inèdit, la mostra presenta la biografia, l'obra i el pensament d'una autora de la qual, en general, es coneix únicament el nom. Tot i això, es tracta d'una figura que va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles.

"La seva vida és testimoni de la lluita de les dones per accedir a una formació acadèmica i, alhora, pot considerar-se un reflex viu i intens de la cerca individual i col·lectiva d'un espai propi on poder sentir i pensar en si mateixa", han explicat des del monestir.

El recorregut presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d'obres vinculades a Juliana Morell. Entre les peces hi havia cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles i objectes originals de la col·lecció del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, nombrosos documents d'arxius inèdits, llibres i manuscrits de Morell.

La mostra ensenya també l'impacte de la cultura hebrea en ser descendent de jueus conversos

En dos espais diferenciats es mostra, primer, el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Joana Morell com a jove humanista d'una àmplia formació en llengües, teologia i jurisprudència. En un segon, s'hi veu la vessant com a escriptura espiritual i líder d'una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa.

Entre altres qüestions s'explica com Morell amb quatre anys tenia tres mestres i una jornada d'estudi de més de 8 hores i que fins als 14 anys es va formar en filosofia, teologia i jurisprudència i dominava entre set i nou llengües. En la vessant familiar es mostra l'impacte de la cultura hebrea en ser descendent de jueus conversos així com el negoci familiar de teles i vendes d'objectes.

Altres qüestions que explora l'exposició són la seva educació privilegiada i el fet que es convertís en una icona de la dona docta arreu d'Europa. També ensenya la diversitat de llengües amb les quals escrivia els seus llibres, la voluntat espiritual de perfeccionar l'ànima o la seva passió per l'escriptura i el pensament espiritual.

La recuperació del pensament femení

La comissària i investigadora Georgina Rabassó ha explicat que la recerca va arrencar quan es va adonar que el nom de Morell apareixia al paranimf de la Universitat de Barcelona, però que no se sabia res d'ella. En aquest sentit, Rabassó ha lamentat que sigui molt habitual que es recordi el nom de dones il·lustres, però no s'aprofundeixi en allò que pensaven. "També hi ha una falsa transmissió, és a dir, que pensem que la coneixem, però no és realment així", ha apuntat la comissària.

Rabassó ha exposat que amb la recuperació del pensament femení "hi ha molta feina a fer". "Anem amb retard perquè hem de fer tota la feina, després es podrà dominar el seu pensament i comparar-lo amb el d'altres autors de l'època", ha destacat. "Hi ha un gran treball d'autors de l'època que ja s'ha fet, però amb ella comencem ara", ha afegit.

La investigadora ha explicat que l'exposició és resultat d'un projecte de la Fundació Privada Mir-Puig per donar a conèixer la figura de Morell. Ha concretat que la mostra és només la punta d'un iceberg perquè ja estan treballant amb altres projectes. També ha declarat que s'estan editant en català les obres completes de la monja intel·lectual en tres volums i que s'elaborarà un documental. Tot plegat per donar a conèixer el pensament de Juliana Morell i que aquest es pugui situar en un context filosòfic i espiritual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.