Vés al contingut
Catalunya Religió
cristians-pobles-comarques-2
Fotografia: MCPCC.
Galeria d'imatges

MCPCC "Creadors de joia i portadors de joia, tocant de peus a terra i mirant al cel". Amb aquestes paraules, Jaume Dantí, president del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya (MCPCC), ha tancat la matinal de la 52a jornada nacional del Moviment. Unes paraules que uneixen dos missatges d’enviament que han ressonat en la conferència de la directora de Justícia i Pau Barcelona, Neus Forcano, i en l’homilia del consiliari nacional, Carles Catasús. En la trobada del MCPCC, Forcano també ha destacat la importància d'interessar-se per la política en l'àmbit del bé comú i la cura del medi ambient. L'acte, al igual que tot el treball del curs del Moviment, ha tractat sobre 'Conviure en un món divers' i ha tingut lloc al Centre Cultural El Jardí aquest cap de setmana.

La directora de Justícia i Pau Barcelona ha constatat la dificultat de dialogar en el camp de la política, on sovint té lloc com una “despersonalització de la persona que s’hi dedica”, un augment del populisme, una tecnocràcia “que allunya de la realitat de la gent” i afavoreix la inclinació de “quedar-se sol, aïllat del voltant”. Però, en realitat, segons Forcano, conviure va lligat a la política i al revés, ja que “interessar-se per la polis és fer-ho pel bé comú, per la cura del medi ambient”.

La conferenciant ha parlat del concepte de cultura i de civilització i en la necessitat i l’interès que suposa que la gent pugui ser diversa. A partir de l’exemple d’una experiència sobre el canvi de mirada d’una dona nigeriana formada a Anglaterra, la qual va necessitar un canvi de mirada per adonar-se del valor de la seva cultura i civilització de procedència, Neus Forcano ha fet la comparació amb la mirada desorientada “de Maria Magdalena al sepulcre buit que només gira el cap quan se sent cridada pel seu nom”.

A partir d’aquí, la conferenciant ha aprofundit en  la necessitat de “canviar els marcs de pensament, de separar-se de formes apreses”, perquè, tot i que és difícil, “la inèrcia es pot modificar cada persona té la possibilitat de trencar la cadena causal del mal” amb la capacitat d’estimar.

Endinsant-se en el concepte de justícia, Neus Forcano ha contrastat com en les societats l’entenem lligat "al repartiment equitatiu", mentre que per a la persona creient, ja des de l’Antic Testament, va lligat a “la bondat de Déu, a la seva misericòrdia, perdó, protecció i empara”. I aquest amor de Déu té “la capacitat d’humanitzar-nos”, ha dit. Forcano ha desgranat el text de les benaurances i ha explicat que són "una invitació, no una imposició". I “des del cristianisme, estimar és una mística política”, hi ha afegit. Per exemplificar-ho, ha analitzat alguns elements de l’encontre entre Jesús i la samaritana, on ell transgredeix els codis religiosos, culturals, socials i polítics en establir relació amb una dona pagana.

Catasús, en la seva homilia, ha alertat del perill “de quedar-nos mirant al cel, de no voler tornar a casa”

L’eucaristia ha aplegat els participants amb feligresos de la parròquia de Sant Quintí. Una celebració que ha presidit el consiliari nacional, Carles Catasús, qui ha concelebrat amb Cisco Pausas, rector de Sant Quintí; Adolf Pujol, de Capellades; i Aaron de Larrazàbal, de Lliçà d’Amunt.

Referint-se a les escriptures, Catasús, en la seva homilia, ha alertat del perill “de quedar-nos mirant al cel, de no voler tornar a casa”, com els deixebles al Tabor. Amb tot, ha reconegut que necessitem “alçar els ulls i el cap al cel  per prendre aire, i el Moviment té la Jornada nacional perquè puguem fer això", ha dit.

Ha tornat a valorar el Moviment com la mediació que “ajuda a tocar de peus a terra perquè ens fa parlar de tantes coses dels nostres voltants on podem aportar conscienciació, sol·licitud, fer costat... Mai desencarnats”. Aquesta mirada -ha remarcat- és la que aporta la Revisió de Vida en el moment de “Jutjar a la llum de l’Evangeli”. I ha clos: “Cristians de pobles i comarques, sí, però mirant enlaire i, impulsats per l’Esperit, tocant de peus a terra amb una mirada nova”.

Una jornada per decidir objectius i projectes

Francesc Torné, en nom dels grups del Penedès i de l’Anoia -que en aquesta ocasió han estat els responsables de l’organització de la jornada-, juntament amb l’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Bernat Catasús, han donat la benvinguda al centenar de persones assistents. 

Després de la pregària inicial i abans de la ponència de Forcanno ha tingut lloc l’assemblea anual sobre qüestions internes de funcionament, objectius i projectes, aprovació de l’estat de comptes de 2023, ratificació de càrrecs i altres temes propis de l’entitat.

Després de l'assemblea, ha pres protagonisme el contingut del tema del curs del Moviment presentat en el document de treball pautat com una revisió de vida: 'Conviure en un món divers'. 

Un primer temps s'ha dedicat a la reunió dels assistents en grups distribuïts de manera que l’intercanvi correspongués a persones de diferents procedències, on s'ha posat en comú, a partir d’un parell de qüestions, l’experiència del treball dut a terme sobre el tema en els seus respectius equips.

L’acte ha comptat amb les adhesions de l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau; el de Tortosa, Sergi Gordo; el de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés; el de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives; l’abat de Montserrat, Manel Gasch; i l’abadessa de Sant Pere de les Puel·les, Esperança Atarés.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.