Vés al contingut
Catalunya Religió
miriam-diez
Fotografia: ISMRC.

CR La vicepresidenta de la Fundació Catalunya Religió, Míriam Díez, ha estat nomenada nova presidenta de la Societat Internacional de Comunicació, Religió i Cultura (ISMRC). Es tracta d'una comunitat de recerca que cobreix temes com ara el periodisme sobre religió; la cultura popular i l'entreteniment; i la religió digital. La també directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Càtedra de Llibertat Religiosa de Consciència de la Universitat Ramon Llull - Blanquerna és la primera acadèmica del sud d'Europa en presidir aquesta organització.

Díez explica que uns dels grans reptes de l'associació és que els acadèmics de parla hispana, i no només els de parla anglesa, també tinguin cabuda en aquesta organització internacional.

En el congrés que s'ha celebrat aquests dies a Alemanya, per exemple, la majoria de participants han estat dels Estats Units o de països nòrdics. També n'hi ha hagut d'Israel, Suïssa, Canadà, entre d'altres. I, fins ara, l'organització havia estat encapçalada només per professors dels Estats Units i dels països escandinaus. Per això, diu Míriam Díez, és important que s'hagi escollit una presidenta provinent dels països de la conca de la Mediterrània: "L'objectiu de l'organització és que aquests territoris tinguem més protagonisme", explica.

Per a ella, aquest càrrec també és molt especial perquè l'Observatori Blanquerna va néixer arran de la triada comunicació, religió i cultura, com l'ISMRC. "Per nosaltres té un simbolisme molt important perquè l'Observatori Blanquerna es va crear a la llum d'aquesta societat internacional", diu.

“L'objectiu de la Societat Internacional de Comunicació, Religió i Cultura és que els territoris mediterranis tinguem més protagonisme”

Míriam Díez i Bosch (1973) és periodista i professora de la Universitat Blanquerna especialitzada en religió i teologia. Les responsabilitats a l'ISMRC, Catalunya Religió i l'Observatori Blanquerna les combina amb el seu càrrec de vicedegana de Recerca, Transferència i internacionalització de la facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna.

Díez es doctora en ciències socials a la Universitat Gregoriana de Roma (2011). És llicenciada en estudis eclesiàstics per la Universitat Ramon Llull (1997), en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996) i diplomada en teologia per la Universitat Ramon Llull.

Estudis des del prisma del món digital

L'ISMRC és una comunitat de recerca d'estudiosos que cobreixen temes com ara el periodisme sobre religió; religió, cultura popular i entreteniment; i la religió digital. De fet, és l'única organització que vincula precisament aquestes tres potes: comunicació, religió i cultura.

Els més de 100 acadèmics que formen part d'aquesta societat són tots experts que treballen en centres de recerca o universitats amb estudis sobre el fenomen religiós des d'un punt de vista no denominacional. En aquest sentit, no es tracta d'una associació catòlica, protestant, jueva o musulmana. És una associació acadèmica que estudia el fenomen religiós sobretot des del prisma, en aquests moments, del món digital.

El grup organitza conferències biennals i la d'aquest any s'ha celebrat a Bochum, Alemanya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.