Vés al contingut
Catalunya Religió
soledat-concert
Fotografia: Bisbat de Lleida.

Bisbat de Lleida Antoni Josep Alburquerque,  és l’autor de la peça processional que acompanyarà la Mare de Déu de la Soledat en les processons, després que s’hagi imposat per 372 vots a 128 al sevillà Francisco Javier Mondaza, compositor de la peça finalista. Aquest dissabte, en el transcurs del Concert de Setmana Santa que ha tingut lloc a la catedral de Lleida, s’han pogut escoltar les dues marxes i el públic assistent ha pogut votar a través d'unes butlletes que s'han repartit prèviament. A més de ser la primera votació per escollir la marxa processional de la Mare de Déu de la Soledat, aquesta ha estat la primera vegada en 88 anys que la imatge ha entrat a la catedral de Lleida. 

Membres de la Congregació de la Sang han portat la Mare de Déu de la Soledat des de l’església del carrer Sant Antoni, acompanyada per la Banda Municipal de Lleida que, sota la direcció d’Amadeu Urrea, ha interpretat el programa musical des de l’altar major. El pas de la imatge pel carrer ha despertat la curiositat dels passants. Una vegada a la porta lateral de la catedral, el prior de la Congregació, Eduard Segarra, ha demanat l’autorització del Capítol de la Catedral per poder entrar, en un dels moments culminants de la tarda.

Alburquerque és director de la banda de música de l’Agrupació Musical Rapitenca, professor del Conservatori de Barcelona i del Conservatori de Vila-seca. El guanyador també ha rebut el premi atorgat pels Armats i la Congregació de la Sang dotat amb 1.500 €.

El finalista, Francisco Javier Mondaza, és professor del Conservatori de Música Javier Perianes de Huelva i autor de diverses marxes de la Setmana Santa sevillana. Entre aquestes hi ha la marxa de la Hermandad de la Soledad de San Lorenzo.

L’acte a la catedral també ha servit per lliurar el 'Premi al millor estudi, treball o assaig teològic sobre la Soledat de Maria' a sor Maria Victoria Triviño, superiora de Clarisses del Santuari del Sant Crist de Balaguer, pel seu treball de Mariologia sota el títol 'Soledad de la Madre del Señor'.

Una nova marxa per al Sant Enterrament de Divendres Sant

La marxa de processó escollida serà la que acompanyarà la Mare de Déu de la Soledat de la Puríssima Sang per sempre a la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. Fins ara, es tocaven altres marxes de Setmana Santa.

El concert ha estat organitzat conjuntament per la Congregació de la Puríssima Sang, en el marc de la celebració de l'Any de la Soledat i l'Acadèmia Mariana de Lleida, com a cloenda del Certamen Maria dedicat a la Mare de Déu de la Soledat, titular d'aquesta congregació.

Restaurat el pas de la Flagel·lació de 1949

D’altra banda, en la processó de Divendres Sant també hi ha hagut el pas de la Flagel·lació, de la confraria dels Pares Mercedaris, que enguany ha complert 75 anys. Un dels seus restauradors, José Antonio Ferrer, ha explicat que “ha estat una restauració molt important” i que “són unes talles de 1949 que estaven molt deteriorades”. Són de fusta i policromades. “S’ha conservat tota la policromia i s’ha donat més volum, s’ha restaurat tot el tabernacle i s’han col·locat unes mil fulles de pa d’or”. També ha participat en la restauració Lluís Capdevila.

En aquest pas hi ha el tall de Jesucrist de Joan Mayné, dos soldats romans de Josep Maria Camps un tercer soldat que es desconeix la seva autoria.  

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.