Vés al contingut
Catalunya Religió
revolta pagesa
Foto: Maria Asmarat. ACN

CR Amb motiu de les reivindicacions del sector de la pagesia a Catalunya, recuperem l’article del pagès i coordinador nacional d’Unió de Pagesos (1976-2000), Pep Riera, publicat per la Fundació Joan Maragall a la seva revista Qüestions del mes d’abril de 2023, Ruralitats.

Riera radiografia al llarg del seu article ¿La fi de la pagesia? Present i futur de l’agricultura i la ramaderia a Catalunya el sector agrari del país. Un problema, afirma, “de país, i no només de la pagesia”, que multiplica l’abandonament no només de terres, sinó també “d’altres oficis al seu voltant”.

No és gens fàcil fer pronòstics, explica Riera, “ni tan sols a curt termini, per un sector com l’agrari a Catalunya; un sector que hem de qualificar de fràgil per circumstàncies històriques que venen de lluny”. Primer, reconeix, “per la política franquista, que va fer marxa enrere respecte de la política agrària de la Segona República, tímida certament, en la qual cal incloure la Llei de Contractes de Conreu de Catalunya”.

També, recorda, “per les conseqüències de la Política Agrària Comuna (pac) de la Unió Europea, ja que, pel fet d’haver-nos-hi incorporat tard, no vam poder beneficiar-nos de la pac fundacional”. I, finalment, apunta Riera, “pel procés de globalització, que ha creat les condicions per forçar la primera reforma de la pac, que ja va començar a aplicar-se l’any 1992, just quan feia poc temps que ens hi acabàvem d’incorporar i que ha patit sotracs recents tan importants com els derivats de la covid-19 o de la guerra d’Ucraïna”.

Un problemes per resoldre, afirma, que “són tants, que semblen un immens trencaclosques en què cal situar cada peça al seu lloc perquè encaixin”. Riera demana no només reivindicar una política agrària per a la pagesia, sinó més aviat “una política agroalimentària, per sumar en aquesta aventura tota la gent que compra els aliments que produïm. Perquè no ens enganyem: una veritable política agroalimentària que contempli els problemes i els interessos dels pagesos i els consumidors tocarà inevitablement interessos econòmics d’altres agents que intervenen i es beneficien de la transformació dels productes agraris o de la seva comercialització, sobretot a gran escala”.

Podeu llegir l’article sencer aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.